Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Смолянското село Смилян се стяга за празника на фасула

Смолянското село Смилян се стяга за празника на фасула

Публикувана на 12.11.2012 | 20:21
1224 прочитания


Смилян Смолянското село Смилян се стяга за празника на фасула, който тази година ще се проведе на 24-ти ноември, съобщи кметът на селото Събка Миткова. По традиция ще се проведат трите конкурса: за производител на смилянски фасул; кулинарен конкурс за ястия с основен продукт фасул, както и детския конкурс за пана от бобени зърна. В тазгодишния празник са включени два нови акцента – представяне на места за настаняване от селищата в горното поречие на река Арда, и другия акцент – представяне на традиционни храни на селищата от Арденското корито. „Идеята ни е да популяризираме възможностите на местните туристически обекти и места за настаняване, и наред с това традиционни за нашето корито ястия, чиито рецепти се предават през поколенията”, обясни Миткова. Целта на новите акценти в празника на смилянския фасул е, местното население за пореден път да покаже, че родопчани са гостоприемни хора, и че селото очаква своите посетители не само от страната, но и чужбина, отбеляза кметът на селото. 
Освен традиционните конкурси и двата нови акцента, организаторите на Празника на смилянския фасул отново ще известят началото му с гърмеж на фасулевото топче. Събка Миткова изрази надежда времето на 24-ти ноември да е хубаво, защото очаква много гости от региона и от страната, като някои от тях вече са подали заявки за участие в празника на Смилянския фасул.

© Фокус