Снежно бедствие в Родопите (снимки)

Публикувана на 05.04.2020 | 18:39
4115 прочитания

Усложнена е обстановката в област Смолян предвид обилния снеговалеж, съобщава областният управител на Смолян Недялко Славов.
Пътищата са проходими при зимни условия, въведени са ограничения за всички МПС-та да се движат с вериги през Превала, Пампорово, Рожен и Печинско. На много места паднали дървета ограничават движението, но дежурни екипи своевременно ги отстраняват. На места поради обилния сняг и навявания се налага включването на роторни машини за почистване.
Проблеми с електрозахранването има във всички общини, постоянно падат дървета и предизвикват прекъсване на електропроводите, мобилизирани са аварийните екипи за отстраняване на авариите.
От 17 часа бедствено положение е обявено в община Рудозем. Без електрозахранване са всички населени места без общинския център, в някои населени места са без ток повече от 12 часа.
В община Смолян към момента без ток са Соколовци, Виево, Петково, Славейно, Мугла, Сивино, Могилица и околните села.
В община Чепеларе ток няма в Забърдо и Проглед, в община Девин-Брезе и Кестен, в Борино и Доспат населените места са временно захранени, но основното електрозахранване е нарушено и ще се възстановява в утрешния ден.
В община Мадан са многократни прекъсванията на тока, в момента без електрозахранване са Средногорци, Върбина и околните села.
В Неделино без ток е село Върли дол, тук също са многократни прекъсванията в захранването.
В община Баните без ток са Давидково и околните села.
Няма наводнени къщи и бедстващи хора.
Ситуацията е напрегната, прогнозите са за спиране на снеговалежите между 20 часа и полунощ!