Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Спелеолози обявиха съществуването на нова, уникална пещера в Родопите, но запазват в тайна нейното местонахождение

Спелеолози обявиха съществуването на нова, уникална пещера в Родопите, но запазват в тайна нейното местонахождение

Публикувана на 02.08.2017 | 15:06
13777 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Снимка: Ладислав Цветков
Снимка: Ладислав Цветков


​Спелеолози от Българското пещерно дружество обявиха за съществуването на нова и уникална по рода си пещера в Родопите, в района на Ракитово. Тя представлява галерия от забележителни скални образувания, с пътека от пещерни бисери и изящно издълбани естествени форми. Уникална е също и минерализацията в пещерата, разказва за rodopchani.bg спелеологът Ваньо Гьорев. Той коментира, че през 60-те години е имало един период, в който геолозите са правили много старателни проучвания на различни природни залежи и са правили проучвателни галерии в този район на Родопите, които обикновено са били между 50-60 м. Това на практика е била точно такава галерия. Явно, че там не са намерили това, което търсят и са я изиставили. С времето тя се наводнява и започват да се обазуват различни видове образувания. „Интересното е, че в тази пещера скоростта на минерализация е много висока. Те са се образували в рамките на 50-60 години и за този период са доста големи, което е много впечатляващото. Обикновено за пещерите е прието степента на нарастване на обазуванията да е по 1 см за 100 години, а тук говорим за доста големи образувания. За 50-60 години са нараснали с  по 10-15 см“, разясни спелеологът. Предстои Националният музей „Земята и хората“ да се изкажат какъв е точният темп на нарастване, каква е скоростта, защото всичко това е зависимо от много фактори – насищане на вода, температура на въздуха, въздушни течения.... „Всичко това е от значение какви минерали  ще е образуват и какви форми ще се създадат“, каза още Гьорев. Той допълни, че идеята им е пещерата да се използва за подземна лаборатория, за да могат учените да наблюдават минерализацията, за което ще им е необходим продължителен период от време, за да направят своите изследвания и наблюдения върху системата, която се е образувала там.

Гьорев обясни, че тази пещера е била открита преди три години от геолога Георги Срънчалиев и спелеолога Алексей Жалов, но едва сега са взели решения да покажат на широката аудитория какво се намира в недрата на Родопа планина.

Въпреки всичко, спелеолозите от Българско пещерно дружество на този етап ще запазят в тайна точното местоположение на пещерата, за да я предпазят от вандалски прояви. „Погрижили сме се тя да не бъде забелязана и никой да не може да влезе вътре. До този момент тя е запазена благодарение на това, че не казваме къде се намира“, каза още пещернякът и поясни, че районът е голям и труднодостъпен, но и това не е достатъчно за набези от недоброжелатели, а образуванията са много финни. Едва когато приключат всички изследвания и се издадат необходимите разрешителни от институциите, ще се направи лесен подход към пещерата и тя ще се социализира и ще бъде достъпна за широката публика, но едва ли ще е по-рано от 3-4 години.

Етикети: пещера, Родопи, БПД
© Родопчани