Спешната помощ в Ардино с уникална апаратура 7 в 1

Публикувана на 12.09.2014 | 12:08
1178 прочитания


Филиалът на Спешната помощ в Ардино отново се сдоби с апарата за кардиостимулация „Корпулс 3“, последно поколение в телемедицината техника. Това съобщават от пресцентъра на родопската община.

Апаратът бе предоставен от д-р Атанас Митков, директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали и Марин Атанасов, представител на софийската фирма „Медцис“ на екипа на филиала на Спешната помощ в Ардино. Присъстваха още кметът на общината Ресми Мурад и управителят на многопрофилната болница за активно лечение д-р Адам Персенски. През последните три месеци супермодерният апарат бе на разположение на филиала на Центъра в Крумовград.

Новата техника съвместява в себе си седем медицински изследвания. С нейна помощ може да се измерват пет жизнени показатели на болния – насищане на кръвта му с кислород, с въглероден двуокис, отделно да се направи кардиограма и да се измери кръвното му налягане. Системата включва също дефибрилатор. Тези показатели в реално време се предават на Спешното приемно и кардиологичното отделение в Кърджали, за да се проведе конслутация с кардиолози в Кърджали за състоянието на болния.
Кметът Ресми Мурад лично изпробва как работи новата техника. Тя е германско производство, за използването му по пилотен проект в Кърджали има одобрение на Българския лекарски съюз и на Асоциацията на работещите в Спешната медицинска помощ.
Екипът на филиала в Ардино благодари на ръководството на Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали за предоставената техника. Надяват се този път новата модерна апаратура да остане завинаги в Ардино.
© пресцентър на Община Ардино