Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Спестяванията - алтернатива на онлайн кредит

Спестяванията - алтернатива на онлайн кредит

Публикувана на 09.04.2022 | 12:50
1896 прочитания


Следвайте тези лесни стъпки, като алтернатива на онлайн кредита и неусетно ще започнете да спестявате средства всеки месец 

Когато възникне необходимост от финансови средства първото, за което се сещаме е най-бързият начин - да вземем онлайн кредит. Нека да разгледаме една не толкова бърза възможност, а именно да спестим, за да разполагаме в бъдеще с необходимите ни пари. Понякога се случва така, че хората с по-малки месечни доходи успяват да спестят повече в сравнение с тези, които получават сравнително по-високи заплати. Чудите ли се на какво се дължи това странно явление? Категоричен отговор няма, но до голяма степен спестяванията зависят от финансовата култура, която имаме. Някои семейства решават да възпитат финансова грамотност у своите наследници от ранна детска възраст, но това не винаги гарантира, че децата Ви ще се научат да спестяват.

На думи звучи лесно, но как да започнем да спестяваме на практика? Ако сте от хората, които мислят, че да се пестят пари е трудно, то със следващите няколко съвета, ще Ви докажем, че с правилното отношение и навици, спестяването е напълно възможно. 

Съвет 1: Касичка

Image title

Може да звучи изтъркано или клиширано, но наистина има ефект. Ако не сте изградили навици да пестите, можете да започнете с един много лесен трик - сложете касичка и отделяйте в нея всички едри монети, които Ви

 връщат в края на всеки ден. Така без да се усетите, ще спестявате поне по 2-3 лева на ден. А в дългосрочен план, тези монети могат да създадат солидно спестяване, особено ако събирането на монети в касичката се практикува от всички членове на домакинството.

Ако сте от хората, чиито „ангел е слаб“ и се изкушавате да отворите касичката веднага, след като сте събрали някаква сума пари, имаме предложение. След известно време обменете спестената сума в евро, за да не се изкушите да я похарчите лекомислено, а да я заделите за момент, в който наистина ще Ви трябва.

Съвет 2: Отделяйте малка сума при получаване на заплата

Изградете навика да заделяте 5-10% от заплатата още в момента на нейното получаване. Ако си определите процент от заплата, ще можете да заделяте 30-40, че дори и 100 или 200 лева от месечното си възнаграждение. Заделете определената от Вас сума и разпределете месечния бюджет с останалите Ви средства. След време натрупаната сума ще Ви бъде от ползва, ако сте решили да купувате нещо по-голямо като техника или мебели, а дори за ремонт или нов автомобил.

Съвет 3: Да спестим от една лекомислена покупка

Този съвет ще е полезен особено на дамите. Веднъж месечно, когато решите, че искате нещо, което не е от първа необходимост, вместо да го купувате, 

отделете в касичката средствата, необходими Ви за него. Например, вместо да си купите онези симпатични обувки, които сте видели на витрината на някой магазин, проверете цената им и отделете тази сума. Сигурни сме, че вече имате достатъчно обувки. Така неусетно ще сте спестили добра сума, от поредната желана чанта, шал или чифт обеци.

Съвет 4: Качество преди количество

Винаги избирайте качеството пред количеството. Спестените пари от множеството ненужни и евтини вещи ще може да вложите в едно-две наистина качествени неща, които ще Ви служат много по-дълго време. Какво имаме предвид? Вместо да взимате нискокачествени стоки, които ще Ви

 „изоставят“ съвсем скоро след тяхното закупуване, изберете нещо на по-висока цена, което ще Ви служи месеци, а защо не и години.

Image title

Съвет 5: Планирайте

Научете се да планирате. Хората с план имат много по-малко непредвидени разходи. Планирайте от рано семейните ваканции, за да може да се възползвате от намаленията при резервации на хотели и самолетни билети. Още в началото на годината планирайте големите покупки, от които наистина ще се нуждаете и започнете да заделяте за тях, като в същото време следите промоциите, за да уцелите най-подходящия момент за закупуването им.

Съвет 6: НЕ на емоционалните покупки

Дисциплинирайте се и създайте прегради пред импулсивното пазаруване. За целта направте списък с наистина необходимото преди да отидете в 

хранителен или друг магазин и се придържайте стирктно към него. Когато решите, че искате да си купите нещо скъпо, оставете идеята да отлежи за един месец. Много често след като помислим малко разбираме, че нямаме нужда от трети чифт обувки в червено. Пазарувайте в аутлети или магазини втора ръка. Това са местата, където може да откриете любими марки, на много по-ниски цени.

Съвет 7: Ежедневни навици

Image title

Изградете здравословни ежедневни навици, които ще се отразят добре на Вас и бюджета Ви. Започнете да си носите обяд от вкъщи в офиса. Гответе вечер и се хранете със семейството си у дома. Ходете на гости на приятелите, вместо всяка седмица да обикаляте ресторанти. Старайте се да живеете здравословно. Това предолага да се откажете от вредните си навици, да се храните със семпла, предимно домашно приготвена храна. Сами ще се уверите, че бюджетът за алкохол, цигари и полуфабрикати, който сте отделяли, никак не е бил малък. 
 

Научете се да ходите пеш при всеки удобен случай или да ползвате колело и градски транспорт, за да спестите от разходи за гориво. Заделяйте бюджета за гориво или вечеря в ресторанта, за да виждате колко спестявате. Натрупаната сума ще действа като допълнителен стимул да продължите в същия дух.