Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Специализирано лечебно заведение за физиотерапия и рехабилитация отвори врати в Рудозем

Специализирано лечебно заведение за физиотерапия и рехабилитация отвори врати в Рудозем

Публикувана на 06.03.2014 | 13:46
12024 прочитания


В последните няколко години Рудозем изпитваше сериозна нужда от съживяване на болничната помощ. Преди известно време се появи искрата, която върна надеждите на хората. Ние проследихме всички стъпки и предоставяхме информация за това, което се случваше. Проследихме и настроенията сред обществото. Реакциите на хората бяха контрастни. И след толкова много надежди и плахи очаквания настъпи моментът да съобщим, че отвори врати новата болница в Рудозем.

Отидохме на място, за да разберем по какъв начин ще функционира новото здравно заведение. Бяхме посрещнати от управителят на МБАЛ-Рудозем Емине Балева. Тя обясни, че  на този етап заведението започва като специализирана болница за рехабилитация и физиотерапия.

"Ще работим основно по две клинични пътеки. Това са 241- периферна нервна система и 244- опорно-двигателен апарат. Рудоземските пациенти ще бъдат освободени от потребителската такса, която е 5.80 на ден"- заяви г-жа Балева. По думите й пациентите от другите общини засега ще заплащат, но впоследствие може да има и такава опция, че това да отпадне и за тях.

В момента екипът се състои от 10 души. Има главен лекар, завеждащ отделението в лицето на д-р Ели Димитрова. Тя е специалист по физикална терапия. Вече има сключен договор с д-р Трифонова като невролог, както и с д-р Киричев от Смолян. Стана ясно, че се водят преговори и с други специалисти. Оказва се, че обслужващият персонал е предимно от нашата община. "Стремежът ни е такъв - повечето от хората, които ще бъдат назначавани, да са местни"- категорична беше г-жа Балева. Тя уточни и това, че част от екипа е бил на обучение в другата база на собственика, която се намира в Несебър.

Друго, което ни беше съобщено, е че необходимата апаратура вече почти е доставена. До няколко дни се очаква да пристигне и останалата част. Интересното е, че в Рудозем е доставен апарат, който в момента е единствен за цяла Източна Европа. С него се извършва ултразвук, йонофореза, вакуум. Може и двама пациенти да се обслужват, както и трима. Може също на един пациент да се правят две процедури едновременно. Лечебното заведение разполага и с лимфни дренажи, като все още не са дошли всички. В момента те са хит, обясни рехабилитаторът, защото много добре повлияват лимфното кръвообращение.

„Наистина имаше много трудности, докато това стане реалност"- сподели г-жа Балева. Но по думите й доста хора и институции са се обединили в името на идеята. "От една гледна точка е инвеститорът, който е решил да отвори заведението тук, от друга- съдействието на кмета и Общината. Направи се всичко възможно това да стане, с много усилия на кмета, на Общинския съвет, на всички институции РЗИ, РЗОК и Министерството на здравеопазването. Всичко това се постигна с много усилия”- каза още тя.

Екипът изрази надежда да се разширява дейността на заведението. Те споделиха впечатления, че част от хората са били скептично настроени, други пък от самото начало са вярвали в успеха на начинанието. Но определено е имало голяма заинтересованост от страна на обществеността.

"Ние ще се стараем пациентът да бъде доволен, ще работим в услуга на пациента. Вече не се налага той да се разкарва, да чака по опашки. Нужно е само да мине през личния лекар, да си вземе направление за хоспитализация и да постъпи тук"- беше категорична г-жа Балева.

В първия ден от отварянето на заведението още преди обяд беше приет и първият пациент.

© Родопчани