Споразумение за побратимяване подписаха Смолян и китайска община

Публикувана на 11.11.2014 | 16:51
1028 прочитания
снимка: www.smolyan.bg
снимка: www.smolyan.bg


„Много ми хареса храната и особено киселото мляко в Смолян. Чист град, насладихме се и на чистия въздух. От краткия ми престой тук мога да обобщя, че градът е впечатляващо, лирично и магнетично място за живеене”. Тези впечатления сподели зам.-кметът на община Сюнчанг Кин Чунмей. Тя подписа предварителното споразумение за сътрудничество между двете общини, а от наша страна документът е подписан от кмета Николай Мелемов. Това съобщават от пресцентъра на община Смолян.  
 
Кин Чунмей и делегацията водена от нея беше приета от секретаря Момчил Николов. Местният парламент гласува решението за побратимяване, а сега това трябва да направи и Конгресът в Сючанг, след което ще се подпише официалното партньорство между двата града, обясни Николов. Кин Чунмей представи пред медиите. Сючанг. Той се намира в централната част на Китай, а населението му е 4 млн. 800 хиляди души. На 40 минути е от централното летище, има три железопътни и седем експресни линии. Сючанг е екологичен горски град с древно минало. Той е сред десетте топ туристически дестинации в Китай, наричат го национална градина. 70 % от БВП се формира от индустрията, от услугите -20 на сто и 10 % от земеделието. Като сума БВП е 250 милиона евро. В Сючанг произвеждат перуки, синтетични диаманти, цигарени изделия, електроника и биофармация.
 
Николов и Кин Чунмей изразиха готовност да си сътрудничим в сферите на туризма, образованието и културата. Значителният ръст на икономиката в Китай, зам.-кметицата отдава на отварянето и връзките с други държави или както се изрази „отварянето към света”. Според нея нашия фолклор е средство за привличане на туристи. Връзките между Смолян и Сючанг са от 1997 г., много ръководства са се сменили и в двете общини, но сега е моментът официално да осъществим нашето сътрудничество, което съм убедена, че има бъдеще, каза още Кин Чунмей. 
 
От името на китайската делегация зам.-кметицата подари чиния от специален порцелан, който е символ на културата в Сючанг. Тя обясни, че това е традиционен подарък, който се дава на висшите ръководни лица в Китай. От името на община Смолян, секретарят Момчил Николов подари на гостите дърворезба с родопчанка, като символ на Смолян. 
В китайската делегация от Сючанг бяха още Чен Шен, зам.-директор на Генерален офис на Община Сючанг, Ниу Януей, зам.-кмет на градска администрация на Южоу, Ши Сиаохонг, зам.- окръжен кмет, Окръжна администрация Сючанг и Гуо Хуиксия, началник отдел, офис по международни отношения на Община Сючанг.
 
Общината поддържа добри връзки и отношения с китайската община от 1997 г. На 9 май т.г. по електронната беше постъпило писмо от страна на офиса по международни отношения на китайския град, в което беше изразено желание за посещение в нашия град. В продължение на изпратена официална покана за посещение на 9 ноември т. г. в Смолян пристигна делегация, водена от Кин Чунмей.
© пресцентър на община Смолян