Според доц. Мангъров карантината само забавя неизбежното и всички ще се заразят

Публикувана на 04.04.2020 | 19:19
17992 прочитания

Всички хора на земята ще се заразят и ще изкарат covid 19, казва доц. Мангъров. Според него карантината, която спазваме само ще забави неизбежното.

​Извънредното положение, каквото го играем ние, е малко прекалено, а социалната изолация е необходима, за да се ограничат случаите в малки общности, в които има заразени, заявява доц. Мангъров.

Според него колективният имунитет трябва да се случи, за да се преодолее тази зараза. "Само Швеция и донякъде Холандия са привърженици на груповия имунитет. Великобритания се отказа, защото когато започнат да умират хора, общественият натиск става неудържим", поясни той.

Относно отварянето на ресторантите и кафенетата, той заяви, че социалното дистанциране е, за да отложат нещата, но когато се отворят - наново ще сме в изходна ситуация. "Ако ме питате мен - не бих ги затворил. По-малко под 1% ще умрат. Това се случва всяка година от всеки грип от миналото", допълни още доц. Мангъров.

Според Мангъров в Италия смъртните случаи за денонощие са същите, каквито са били миналата и по-миналата година, и трябва да си обясним защо на едно място става така и какво може да се случи у нас. Там средната продължителност на живот е 85 години, а у нас - 74 години. При всяка епидемия има места, в които хората се разболяват много и умират много и места, където - не", каза той.

Той каза още, че след две-три седмици ще е пикът на COVID-19.

"Всички хора по Земята ще се заразят и ще го изкарат. Това е нов вирус. Моментът на заразяването е като момента на забременяването. Важни са и други симптоми. Около за 10-14 дни на човек му е лошо", коментира експертът.

Според него медицинският съвет е за корекции и винаги нещо може да тръгне накриво, като няма търговски интерес от бързите тестове.

Ето защо карантината може да продължи половин година