Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Средновековен римски мост край с. Ненково

Средновековен римски мост край с. Ненково

Публикувана на 09.01.2018 | 22:11
22247 прочитания
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg
pochivka.bg


В античността и средновековието през Източните Родопи преминават множество пътища. Пътните артерии са прокарвани по поречието на буйни планински реки. Покрай реките Арда и Боровица пътищата свързвали Филипопол и Одрин. В годините на разцвета си разрастващата се Римска империя развива и изгражда забележителна трансконтитентална пътна мрежа. Построени са пътища и множество мостове, при строителството на които масово приложение намират зиданите сводови конструкции. Малка част от тях са запазени и днес. Класическите римските мостове са масивни, с полукръгли сводове, стъпващи върху дебели стълбове с ширина приблизително равна на половината от отвора на свода. Без съмнение, най-известният в България такъв мост е Дяволският мост над р. Арда при с. Дядовци, общ. Ардино, който е обвеян с много мистика и легенди. Малцина, обаче, знаят, че по поречието на р. Боровица, близо до с. Ненково има и друг, подобен на него. Римският мост при Ненково е с 2 метра по-дълъг от Дяволския мост и дължината на пътното платно достига 58 метра. Той е асиметричен, с 5 каменни свода с различни размери. Свързвал е двата бряга на река Боровица, малко преди с. Ненково. Днес част от моста е разрушена и той вече не се ползва. Според местни слухове в основите му било закопано злато и част от камъните са откъртени от иманяри.

Близкото до него село Ненково е свързано със света чрез мост от по-ново време, който е единствената възможност за придвижване на жителите му. Като най-голямо село в района, Ненково има привилегията да разполага с най-големия и стабилен въжен мост в околността. Ако подобно твърдение Ви звучи странно, разходете се край другите села по долината на река Боровица и ще се видите с очите си как хората се придвижват до селата по малки и на пръв поглед нестабилни въжени мостчета, а понякога, поради липса на такива, единствената им алтернатива е да прегазят през водата, за да преминат на отсрещния бряг. Те вероятно ще са доволни, ако можеха да използват стария каменен мост. Не пропускайте да го видите при пътуването си из долината на река Боровица.

Мостът се вижда от пътя между хижа Боровица и с. Ненково. Ако идвате от Кърджали, тръгвате по пътя покрай яз. Кърджали, минавате през селата Енчец и Дъждовница в посока село Пъдарци, хижа Боровица и с. Ненково. Малко преди въжения мост на входа на село Ненково, вляво под пътя, в ниската част до коритото на река Боровица ще видите стария римски мост.