Срутват конак на два века в Смилян

Публикувана на 08.02.2013 | 22:24
1211 прочитания

Конак на над 2 века в смолянското село Смилян предстои да бъде разрушен окончателно тази пролет от собствениците си. Сградата е частна, определена за опасна, тъй като от нея капят тухли и тикли и надвисват цели стени. намира се в центъра на селото. Рушащият се Еминбейски конак, който е бил собственост на управлявалия 17 години селото кмет – Камен Главовски, не фигурира в списъците на недвижимите културни ценности, защитени от ЗКН. По тази причина той не може да бъде запазен и реставриран от държавата, казва шефката на Регионалният исторически музей в Смолян Таня Марева. „Въпреки това сградата е припознавана като една от емблемите на селището, тъй като е внушителна по размер в сравнение с останалите, изградена е в стила на традиционната родопска архитектура и има историческа стойност“, отбелязва Марева.

По предание конакът е построен по поръка на легенадарния някогашен управник в Средните Родопите Салих ага за Емин бей, един от петте синове на неговия брат Мустафа Аджи ага от Четак (днес смолянския квартал Устово). Според преданието Салих ага заповядал да убият собствения му брат заради злия му характер, но се погрижил и петте му сина да получат дом. Петте конака са изградени в Смилян, но от тях сега е останал само Еминбейският. Други три са били опожарени до основи по време на Освобождението на този край през 1912 г. Четвъртият се разпаднал и бил доразрушен от собствениците си преди две години. Сега от него е останал един зид. Според Марева Еминбейският конак е строен около 1810-1812 година.

„С баща им Камен Главовски поддържахме едната половина на конака, но след като той почина, аз нямах финансова възможност, от три години съм безработен  и нямам средства да я поддържам. За реставрация се искат ужасно много средства. Другата част на роднините също не се поддържаше вече няма спасение за сградата, на 80% е разрушена, не подлежи на ремонт“, казва Емил Главовски. Разказва, че преди 25 години баща му правил постъпки да бъде регистрирана сградата като паметник на културата, но това не станало. „От години се саморазрушава този конак, но след дебелия сняг миналата година сградата стана опасна и сигнализирахме в общината. Преди две седмици след дъждовете една част от стената й надвисна и дадохме предписание на собствениците да я разрушат, тъй като беше опасна за минаващите хора. Те я разрушиха и сега сградата е оградена със сигнална лента, ще сложим и табели да предупреждават преминаващите“, казва кметицата на селото Събка Миткова.

Конакът е освидетелстван като опасна сграда на 11 април 2012 г. Тогава община Смолян е дала срок от 3 месеца на собствениците да я съборят, но те не го направили. В края на годината започнали да събарят, но спрели за зимата, заради лошото време. „Отново ще поискаме собствениците да я разрушат, ако не го направят общината ще трябва да я събори, съгласно закона“, казва ресорният зам. кмет на Смолян Мария Палагачева. Тя коментира, че е наясно, че сградата е историческа, но след като не е паметник на културата, общината няма правомощия да я стопанисва и запази, а е задължена по закон да я събори, за да не се допуснат инциденти от рушащата се постройка.

Етикети: конак, срутване
© Смолян прес