Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Стартира второто издание на фото конкурс: „Аз раста патриот“ и конкурс за разказ „Видях доброто“

Стартира второто издание на фото конкурс: „Аз раста патриот“ и конкурс за разказ „Видях доброто“

Публикувана на 04.09.2017 | 14:28
2619 прочитания
Снимка: "Смолян прес"
Снимка: "Смолян прес"


Инициативата е породена от красотата и гордостта, която носят децата ни, обличайки народни носии и дрехи с фолклорни шевици на все повече събития. Целта е да се насърчат и призоват все повече млади българи да почитат фолклора, да носят с гордост българска носия и да направят част от ежедневието си фолклорните ни мотиви.   

Конкурсът се провежда за втора поредна година. Идеята се зароди от журналистката Петя Гайдарова и първото му издание бе проведено от информационният сайт „Смолян прес“, под егидата на областния управител Недялко Славов. В първото му издание участваха 74 деца от цялата Смолянска област. Техните снимки бяха изложени в атриума на Областна администрация Смолян, където бе и паметното награждаване.

 В конкурса могат да участват всички лица, които са пребивавали или пребивават на територията на Смолянска област това лято, с изключение на служители на Организаторите, техни роднини и членове на техните семейства.

Фотографии ще се приемат на имейл: governor@region-smolyan.org

Стартът на кампанията е от 4 септември 2017 г.

Крайният срок за подаване на фотографиите е 00.00 часа на 15 октомври 2017 г.

Фотосите ще бъдат класирани от компетентно жури.

Победителите ще бъдат обявени и наградите ще бъдат връчени от областният управител на Смолян Недялко Славов в навечерието на Денят на народните будители – 1 ноември 2017 г.Часът и мястото на награждаването ще бъдат съобщени допълнително.

В конкурса ще се класират кадри с деца в народни носии от четири възрастови групи:

От 1 до 4 години

От 4 до 7 години

От 7 до 15 години

От 15 до 18 години

В конкурса могат да участват както любители, така и професионални фотографи. Всеки може да участва с една фотография. Задължително условие е детето да е жител на Смолянска област и да има съгласие на сниманото дете и неговите родители неговата снимка да бъде публикувана. Отговорност за тези условия носи подателят на фотографията.

Фотоконкурсът има за цел да фокусира изявата на децата и да ги насърчи, затова наградите ще бъдат за САМИТЕ ДЕЦА, които са на снимките, а НЕ за авторите на фотографиите.

Фотографиите трябва да съдържат: трите имена на сниманото дете, неговата възраст, населено място, където живее и телефон за контакт. Както кратък отговор на въпросите какво обича да прави и какъв иска да стане като порасне. А също и името на автора на фотографията.

Във второто издание конкурсът се разширява и с още една инициатива на областния управител Недялко Славов, а именно:

Конкурс за разказ „ВИДЯХ ДОБРОТО“

В него могат да участват ученици от Смолянска област в две възрастови групи:

– от 5 до 8 клас;

– от 8 до 12 клас.

Ще се приемат авторски разкази за истински случки, в които подрастващите са станали свидетели или са участвали в добри дела – прояви на сърдечност, хуманност, съпричастност и състрадателност към хора, животни, към природата и обществото като цяло.

Разказите не трябва да са по-дълги от две машинописни страници. Те трябва да са написани на български език и да са изпратени на имейл governor@region-smolyan.org  в периода от 04 септември до 15 октомври 2017 г.

Компетентно жури ще оценява творбите, а наградите ще бъдат връчени тържествено в навечерието на 1 ноември – Денят на народните будители от областният управител Недялко Славов.

Целта е всички ние, граждани, институции и медии да насърчим любовта на децата към фолклора и доброто!

Скъпи деца и родители, очакваме вашите творби и снимки! Нека да подкрепим  изявите на децата си в кампанията „Аз раста патриот“! Защото желанието е да насърчим както запазването и приемствеността между поколенията в традициите на нацията ни, каквото ни дава фолклора, така и създаването на дългогодишен форум за обществена оценка и одобрение на достойните и добри прояви и примери, които дават нашите деца.