Старцево- най-голямото село в Смолянска област

Публикувана на 30.01.2014 | 10:49
4340 прочитания


Село Старцево се намира в Южна България, в пределите на община Златоград. Старото наименование на селото е "Алехче", с което име е било известно до промяната на наименованието му през 1934 година.

Село Старцево се намира на осем километра от Златоград, в близост до границата с Гърция, от където преминава и международното шосе Златоград - Термес. През него е разрешено преминаването на автомобили с дължина до 7,5 м, понеже общата ширина на шосето е 3,7 м.

Има основания да се предполага, че Старцево е най-старото селище в региона. Според разкази на стари хора от Неделино, през българското средновековие част от неделинци са придошли от Старцево, има и предположения, че и Златоград е заселен основно от старцевци. Според Ст. Шишков старото име на селото Елехче е видоизменена форма от Илия или Алия, Иляс, или че името на селото произлиза от турската дума "илиасче", което значело дюля, круша.

Днес Старцево е най-голямото село в община Златоград и в област Смолян, както и едно от най-големите в страната. Смята се, че хората тук носят по-различна култура от тази в останалите части на областта. През последните години се наблюдава засилваща се тенденция на емиграция, като селото все повече се обезлюдява.

Населението на Старцево е съставено от мюсюлмани и християни. В селото има джамия и една нова църква, която е построена през 1998 година.

В землището на селото е и местността Бялоно каменье (Белите камъни), със следи и останки от живот на древните траки. Има предположения, че е възможно там да се е намирал основният за населеното място и района култов за траките обект. Откривани са малки пещери, в които са оставяни и принасяни дарове за боговете.