Стотици души хапнаха Ашуре край Момчилград

Публикувана на 06.11.2014 | 12:01
1348 прочитания
снимка: momchilgrad.bg
снимка: momchilgrad.bg


Стотици души уважиха честването по случай деня "Ашуре" в религиозния комплекс Елмалъ баба текке край Момчилград, съобщават от пресцентъра на общината.

Сред тях бяха кметът на община Момчилград Акиф Акиф, генералният консул на Р Турция в Пловдив Алпер Акташ, народните представители Ердинч Хайрула, Шабанали Ахмед и Мустафа Ахмед, председателите на общинските съвети в Кирково и Черночеене Шинаси Сюлейман и Бедрие Газиюмер, районните мюфтии на Кърджали и Крумовград Бейхан Мехмед и Насуф Насуф. Гостите разгледаха обновения преди три години уникален религиозен комплекс, състоящ се от джамия, медресе и тюрбета на духовни лица. След официалната част те имаха възможността да се почерпят с традиционния за празника десерт ашуре. Раздаден бе и курбан за здраве и благоденствие.
 
Пред присъстващите районният мюфтия Бейхан Мехмед разказа откога се чества празникът и че думата ашуре в превод от арабски означава десет. Месец Мухаррем за мюсюлманите е известен като месеца на Ашурето. Денят "Ашуре" тази година се пада на 3 ноември, като обозначава края на всемирния потоп и второто начало на човешкия род с Нух (Ной). Корабът на Нух се спасил от водите на потопа на десетия ден от месец Мухаррем и в знак на благодарност за спасението е било приготвено специално ястие. Ашурето съдържа поне седем неща, или дори десет, тъй като се консумира на десетия ден.
 
Отбелязването на Деня Ашуре се счита за обща ценност на всички основни религии.
© пресцентър на община Момчилград