Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Страховити предания за Чиляшката пещера край село Орехово

Страховити предания за Чиляшката пещера край село Орехово

Публикувана на 03.11.2017 | 17:09
11640 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: npd.bg
снимка: npd.bg


​Вече ви разказахме потресаващите предания, свързани с историята на пропастта Челевешница край село Павелско. Днес ще ви разкажем преданията, свързани с пещерата, носеща същото име – Челевешница или Чиляшката пещера, но в района на село Орехово.

Според двете основни предания историята на пещерата се свързва с размирните времена в Родопите. Времената, в които нашествията на недоброжелатели никак не били рядкост, а по-скоро ежедневие. За времената, когато земите ни малко по малко били превземани от Османската империя.

Според едното предание след като нашествениците дошли в землището на село Орехово, неговите жители хукнали да бягат и да се крият. Голяма част от местните жители намират приют именно в пещерата, носеща днес името Челевешница.

Натъквайки се на празно село, нашествениците започнали да търсят жителите му, но без успех. Тогава на един от бандидите му хрумнала идея с която щял да изкара жителите на Орехово от скривалищата им. Престорил се на жена и започнал да вика: „Излизайте, разбойниците са си отишли!“. Чувайки тези думи, всички започнали да излизат от пещерата и останалите си скривалища.

В този момент обаче разбойниците притиснали излезлите клети хора, а за тях на съществувал друг изход освен отново да се върнат в своето скривалище – пещерата. След като нашествениците вече разбрали за скривалището на родопчани, те затрупали входа на пещерата със слама и дърва и ги запалили. Гъстият дим проникнал дълбоко в пещерата и по този начин, всички укриващи се в нея били задушени.

Според другото предание отново свързано с този период от историята на Родопите и родопчани отново при нашествията хората се скрили в Челевешнцата. Нашественциите дни наред ги търсили, но без успех. Запасите от храна и вода в пещерата обаче свършили. Настъпил жесток глад, децата започнали да измират.

След създалата се жестока обстановка, една от жените, страхувайки се за своята рожба излезнала от пещерата, за да потърси някои гъби или диви плодове, с които да нахрани своето чедо. Разбойниците забелязали жената, проследили я и по този начин разбрали за скривалището на жителите на село Орехово.

Безмилостните разбойници затрупали входа на пещерата с дърва и слама и ги запалили. Според преданието димът навлизал в пещерата, а укриващите се в нея били мъченически убити.

Интересен факт е, че при провелите се проучвания на пещерата са намерени огромен брой кости, а тавана и стените на пещерата намират силно опушени, което бива считано за доказателство за предаващите се години наред легенди за историята на пещера Челевешница или известна още като Чиляшката пещера край село Орехово.