Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Страховити предания за Пирковска пещера край Добростан

Страховити предания за Пирковска пещера край Добростан

Публикувана на 31.10.2017 | 16:47
10911 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: sanovnik.bg
снимка: sanovnik.bg


​Според много предания и легенди, Родопите били обитавани от най-различни същества със свръхестествени сили като самодиви, караконджули, вампири и зли духове.

Много местности в Родопите се славят с това, че биват обитавани именно от такива същества, които предимно излизат в късните часове на нощта и нападат хората, минаващи от там.

Именно с предание за такива същества е известна и Пирковска пещера край родопското село Добростан. Попитали някой от местните за нея, със сигурност ще ви каже, че тя се обитава от зли духове и вампири и ще ви предупредят да не замръквате край нея именно поради тази причина.

Според преданието, вечер тези зли духове и вампири излизат от пещерата и нападат всеки, минаващ оттам. Яхат го и го яздят цяла нощ, докато напълно изчерпат силите му, а ако случайно оцелее и не умре от умора изпиват цялата му кръв, за да постигнат своята цел, а именно да го убият.

Мнозина не вярват на тези страховити и мистериозни преданияза за тези свръхестествени същества, но чути от устата на някой възрастен родопчанин, те са особено интригуващи и пленителни. Затова при седлващата си среща с някой възрастен родопчанин, не пропускайте да го попитате и за тях.