Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Строим Израел за 1 500 долара на месец

Строим Израел за 1 500 долара на месец

Публикувана на 31.01.2013 | 11:59
776 прочитания


„Добре, че има и оферти за чужбина. Мъжът ми е трета година зад граница и ако не е той не знам как бихме се справили. Имаме и студент. Той работи, помагаме и ние". Това казва 45-годишна родопчанка.

От анализатор в лаборатория до сервитьори търси бизнесът в Смолян в първия месец на годината, сочи справка в Трудовата борса в края на януари. Далеч по-примамливи за родопчани обаче са офертите за работа в строителството в Израел. В Родопите преобладават свободните позиции в шивашките цехове. Обявите за шивачки приканват безработни със заплащане от 350 лева. Квалифицираните „техник на машини" и оператор „конфекциониране на облекло" са с възнаграждение от 500 и 400 лева. Длъжността „организатор производство" с изискване за средно образование обаче, браншът е оценил на 600 лева. Най-ниско заплатената позиция пък е за шофьор-куриер. Възнаграждението за подобен род дейност е 160 лв.

Трудовата борса в Смолян набира документи на кандидати за работа в Израел в областта на строителството. Свободните позиции са за кофражисти, арматуристи, както и за майстори на керамични облицовки и мазилки. Кандидатите трябва да са на възраст от 25 до 50 години, като средното възнаграждение е от 1500 долара. Не всички желаещи обаче могат да се класират до така мечтания контракт. „Като тото е, само дето тук печалбата е далеч по-сигурна. Късмет, дано те одобрят", коментира 40-годишен смолянчанин, подал документи за работа.

Същевременно Бюрото по труда в Смолян уведомява всички работодатели от реалния сектор, че могат да се включат в Проект „Ново начало–от образование към заетост", назначавайки младежи до 29 години, завършили висше или средно професионално образование без стаж по специалността. Работодателите определят наставник за наетите младежи и получават допълнително финансиране и за него, уточняват от трудовата борса.

© 24smolyan.com