Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
"Светът на Николай Хайтов" в Смолян

"Светът на Николай Хайтов" в Смолян

Публикувана на 13.10.2014 | 11:10
1063 прочитания
снимка: www.smolyan.bg
снимка: www.smolyan.bg


Ретроспективна фотографска изложба "Светът на Николай Хайтов" беше експонирана и открита в залата на Държавен архив в Смолян и ще остане до 28 октомври на разположение на родопчани. Това съобщават от пресцентъра на община Смолян.

Фотоизложбата е посветена на 95-годишнината от рождението на академик Николай Хайтов (1919-2002). Тя е подготвена от Фондация „Памет” съвместно с известния художник-фотограф Иво Хаджимишев. Реализирана е под патронажа на културния министър и с подкрепата на Министерството на културата. Пресконференция по повод събитието дадоха Иво Хаджимишев и Здравец Хайтов. 
Един автентичен разказ в черно-бели фотографии от личния архив на писателя ни отвежда в онзи приказен и вълшебен свят на неговите прочути „Диви разкази”, заквасен с маята и с духа на родното място, изстрадан в детските и ученическите години, в митарствата и лесовъдските несгоди в Родопа, Рила и Пирин планина.
В този житейски водовъртеж, в срещите с невероятните характери и чешитите на онова време, се раждат и неповторимите герои на „Диви разкази”. Именно те, реалните хора от Родопите, описани от писателя на гърба на снимките, увековечени и запечатани на фотографиите, са и прототипите на голяма част от разказите 
Проявата е включена в програмата на община Смолян, посветена на 102 години от Освобождението на Родопите.
© пресцентър на община Смолян