Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
„Световно кафене” в Смолян ще дискутира темата за наркотиците

„Световно кафене” в Смолян ще дискутира темата за наркотиците

Публикувана на 26.06.2014 | 16:43
1003 прочитания
снимка: www.smolyan.bg
снимка: www.smolyan.bg


Превантивно- информационен център по наркотични вещества към община Смолян съвместно с Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и БЧК организират „Световно кафене“ . Това съобщават от пресцентъра на Община Смолян.

Това е глобално движение за подкрепа на различни разговори, касаещи определени проблеми. Интерактивната игра, предразполага участниците в дискусията да изразят и обсъдят мнението си свободно по определена тема, в среда близка да неформалния живот на тийнейджърите на тема: „Моята гледна точка за наркотиците“. За това информира секретарят на община Смолян Момчил Николов, който е и председател на Общинския съвет по наркотични вещества.
Събитието е посветено на Международния ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици - 26 юни.
Мероприятието ще се проведе, днес, от 14.30 часа на терасата на хотел „Дикас“. Поканени са ученици от 9-и и 10-и клас на І СОУ „Св.св.Кирил и Методий“, ГПЧЕ „Иван Вазов“, ПМГ „Васил Левски“, ПГИ „Карл Маркс“, ПГТТ „Христо Ботев“ и ПГ по Туризъм – Смолян.

По повод 26 юни, службата по наркотиците и Престъпността към ООН / UNODC/ стартира кампанията, която тази година е под наслов: „Послание за надежда : „Да възможно е предотвратяването и лечението на зависимостта“.
Незаконните наркотици застрашават здравето и благосъстоянието на хората. Приблизително 200 000 души умират всяка година в следствие на употребата на наркотични вещества. Но те не засягат само употребяващите ги, а причиняват огромни страдания и нещастие на техните семейства и близки.
Заболяванията вследствие употребата на наркотици водят до нарушаване на социалното функциониране , разстройване на семейния живот – довеждат до загуба на дом, деца, родители, на възможностите за образование и трудовата заетост, върху обществото като цяло.

Зависимите от наркотични вещества могат да бъдат лекувани посредством методи, доказали своята ефективност, а много от починалите в следствие на свръхдоза, можеха да бъдат спасени чрез превенция. Децата и младите хора трябва да бъдат образовани по отношение на рисковете от употребата на наркотични вещества.
На Международния ден за борба със злоупотребата и незаконния трафик на наркотици е важно да се обяви, че зависимостта може да бъде предотвратена и е лечима. Там, където има помощ, има и надежда!

© пресцентър на Община Смолян