Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
ТОП 10 на вкусотиите в родопската кухня

ТОП 10 на вкусотиите в родопската кухня

Публикувана на 10.04.2013 | 15:35
2918 прочитания
Автор: Наталия Кехайова


В нашия край сме запазили автентични рецепти от векове, нашите предци са ги предавали от уста на уста във времето, още преди да бъдат измислени готварските книги. Нашите автентични ястия в комбинация с родопско гостоприемство ще ви накарат да идвате пак и пак в Орфеевата планина.

Опитахме да подредим топ 10 на най-емблематичните родопски храни, като правим уговорката, че номерацията е условно понятие. Всички те са невероятно вкусни- в тях се съдържа паметта на Родопите. Но все пак ги подредихме така, както ги усещаме ние, като кореняци родопчани.

На 10-то място поставихме КИСЕЛОТО МЛЯКО. Една част от родопчаните все още отглеждат крави в стопанствата си. Киселото мляко, заквасено по стара родопска рецепта, остава едно от традиционните ястия- подходящо за всяко хранене- овкусено със сладко от горски плодове, или захар, това е една от най-любимите храни на родопчанина.

На 9-то място поставихме СЛАДКАТА ОТ ГОРСКИ ПЛОДОВЕ. Грижливо събирани през лятото и есента малините, къпините, касисът и боровинките се обработват и от тях се приготвят вкусни сладка, които са чудесна комбинация с родопските колаци.

На 8-мо място се нареждат КОЛАЦИТЕ, които се приготвят от бяло брашно, кисело мляко и сода за хляб. Майстори на колаците са нашите баби, които винаги през почивните дни намират време да спретнат една доза, с която да поглезят внуците.

На 7-мо място поставяме любимата на поколения родопчани КОПРИВА. Тя е изключитено вкусна и полезна, заради съдържащото се в нея желязо и приготвянето й е съсредоточено най-вече в ранните дни на пролетта. Но много от нашите баби я консервират или сушат и така можем да й се наслаждаваме и през останалото време на годината.

На 6-то място се нарежда ЖИТКАТА КАША, която е предпочитана закуска от поколения родопчани. Приготвянето й е елементарно, но резултатът винаги е впечатляващ. Около 150-200 грама брашно се разтварят в малко вода, а в малка тенджерка се слагат 2 чаени чаши вода и една лъжица краве масло като се поставят на огъня, за да може сместа да заври. След като това стане, постепенно се добавя разтвореното брашно като се бърка непрекъснато. Получената каша се посолява и се оставя да се сгъсти на тих огън. Поднася се с крутони, или с препечени филийки.
На 5-то място поставяме ПЕЧЕНИТЕ КАРТОФИ на фурна. С коричките или без, в зависимост от предпочитанията на тези, които ще ги консумират и с добавка от щипка копър и сол се превръщат в истинско изкушение за сетивата.

Следващото ястие в класацята, което поставихме на 4-то място, е КАЧАМАКЪТ. Няма човек, който да не знае каква вкусотия се крие зад това име, затова няма да изпадаме в подробности.

В челната тройка поставяме ТРАХНАТА. Вкусната чорбичка от царевица, фасул и месо винаги е събуждала чувството на носталгия към родното място и затова тя винаги заема едно от най-челните места във всички класации.

Ръка до ръка с Трахната, стои ПАТАТНИКЪТ. Отреждаме му почетното 2-ро място, заради изключителната наслада на сетивата и стомаха, която носи. Едно от най-предпочитаните ястия, запазената марка в родопската кухня.

И безспорно най-популярното ястие, първенецът сред родопските вкусотии, е ЧЕВЕРМЕТО. От всички изброени, то се приготвя най-бавно, с най-голям "табиет", както биха се изразили родопчани. Чакането винаги си струва, защото резултатът е изключителен- крехко агнешко с червеникава коричка...
Ако искате да опитате една от тези изброени вкусотии, както и още десетки автентични родопски ястия, заповядайте в Родопите, защото само тук вкусът на тези храни е истински!

© Родопчани