Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Търпението на неделинските тютюнопроизводители ЕСКАЛИРА

Търпението на неделинските тютюнопроизводители ЕСКАЛИРА

Публикувана на 16.12.2013 | 18:00
1077 прочитания


Търпението на тютюнопроизводителите в Неделинско започва да се изчерпва заради забавянето на изкупната кампания. Това споделя кметът на община Неделино Стоян Беширов.

По думите му производителите са се надявали да продадат до Коледа продукцията си, за да има с какво да посрещнат празниците. Те нямат други доходи и разчитат на тютюна, за да преживяват. „Единствено разчитат да продадат мляко, за да си купят хляб”, каза Беширов и допълни, че социалното напрежението в общината вече е толкова голямо, че всеки момент може да ескалира и хората да започнат протестни действия.

Кметът заяви, че от фирмите постъпват много некоректно с производителите, тъй като, за да подпишат договор с производители са ходили лично да ги молят, сега никой не се обажда и не ходи да изкупува тютюна. „Знаят че тютюнопроизводителите нямат пари да водят дела и няма как да ги притискат, затова се държат по този начин”, каза Беширов. По думите му в общината има готова тютюнева продукция между 80 и 100 тона. Същото е положението и с картофопроизводството. Картофи има, но никой не минава да ги изкупува. Беширов заяви, че при тези условия на живот в общини, където разчитат на земеделие е изключено да се спре миграцията. Хората ще се изселват, за да оцеляват.