Татул привлича туристи с нови атракции

Публикувана на 12.12.2014 | 14:43
943 прочитания
снимка: momchilgrad.bg
снимка: momchilgrad.bg
Община Момчилград ще предприеме дейности за оптимизиране работата по обслужване на посетителите на тракийското светилище на Орфей при село Татул. Това съобщават от пресцентъра на община Момчилград.

Мерките бяха обсъдени на работна среща на Консултативния съвет по туризма, чийто председател е кметът Акиф Акиф. Целта е да се осигури точно отчитане на всички посетители на мегалитния паметник и да се повиши качеството на обслужване от страна на персонала. На местата за продажба на билети се предвижда въвеждане на видео наблюдение и изграждане на система за контрол на достъпа. Друга мярка е свързана с дейността на билетопродавачите, които ще работят на ротационен принцип по специално изготвени графици.
 
Местната власт обмисля да привлича туристи с нови атракции. Поставянето на декоративни фигури на траки, живеели по нашите земи, с които посетителите на комплекса да се фотографират и на нови информационни табели с любопитна за мегалитния комплекс историческа справка, са част от предложенията на експертите. Очакванията са приходите на тракийското светилище в сравнение с минали години значително да нараснат.  Със средствата, постъпили в общинската хазна, ще бъдат реставрирани старинни къщи в близкото село Татул с цел повишаване на туристическата активност.
Тракийското светилище край село Татул има потенциал да привлече над 100 000 туристи годишно, тъй като е разположено на стратегическо място в близост до останалите природни забележителности – скалното светилище „Харман кая", Еленовото стопанство, природният феномен „Вкаменената гора", резерват „Боровец", е мнението на кмета Акиф Акиф.
Положително влияние оказват и проведените срещи с български и чуждестранни туроператори и журналисти по проекта „Източният свят на Родопа планина“, чийто бенефициент е община Момчилград в партньорство с общините Кърджали, Крумовград и Кирково. Гостите са изявили силно желание да се запознаят с културно-историческото и природно богатство на Момчилград и региона. Вече са уговорени групови посещения за идния летен сезон.
Същевременно, в новата програма за развитие на туризма са заложени археологически разкопки в мегалитния паметник при село Татул. Последните разкопки са извършени през 2008 година. Тогава са отпуснати  50 хиляди лева в рамките на проекта „Татул – светилището на Орфей” по линия на програма ФАР. Надеждите на общинското ръководство са с нови открития многократно да се увеличи посещаемостта на района.
 
Припомняме, че в последното издание на кампанията „Чудесата на България” светилището на Орфей се класира сред първите 20 културно-исторически забележителности на България. Историята на мегалитния паметник датира отпреди 6000 години и е със световно научно значение. Сочен е като единственият надземен тракийски храм, който е бил и мавзолей.  
© пресцентър на община Момчилград