Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Тайната на родопското дълголетие

Тайната на родопското дълголетие

Публикувана на 18.03.2013 | 14:58
1342 прочитания
снимка: Ивелин Маринов
снимка: Ивелин Маринов


Чист въздух, аромат на борови гори, спокойствие и здравословна храна... Това не е рецепта за преодоляване на стрес и депресия- това е Родопската действителност. Това е планината на вековните борови гори, на гостоприемните добродушни родопчани, на екологичните млечни продукти, добивани в малките стопанства на нашите баби и дядовци...

Орфеевата планина е убежище на голям брой столетници и това съвсем не е случайно. Нашите прародители са благи хора, изпитали много лишения, водили са живот, изпълнен с много трудности и изпитания. Но въпреки всичко, те са устоявали на мъчитения начин на живот и са успели да се съхранят здрави до дълбоки старини, обитавайки малките непорочни планински селца, сгушени в пазвата на Родопа, лишени от покварата и фалша на новото време.

Това, което ги крепи, е здравословният начин на живот, който включва само екологични храни, идващи от домашните градини. Тишината в планината, която осигурява и спокоен сън, също е извор на здраве. Всеки, който е отишъл в Родопите и е прекарал поне една нощ там, сякаш се подмладява.

Факт е, че родопчаните остаряват бавно и с достойнство. Това, което ги е съхранило, е силният им дух. Преживяното в миналото ги е приспособило да устояват на всякакви бури в живота. Голяма част от нашите възрастни прародители не са имали сериозни здравословни проблеми и това се дължи на факта, че са кърмени поне по една година, а след това тялото и духът им са калявани с много движение и продължителен, здравословен сън. На стари години те продължават да живеят умерено, не прекаляват с храните, но и не се лишават от нищо. Дядо ми, който почина на 116 години, казваше: "Давай на душата сега това, което иска, защото ще дойде ден, когато нищо няма да ще ". Ведрината в поведението и добродушието на родопчаните е пословична- тяхното гостоприемство няма аналог. Срещата с тези родопчани имат лечебна сила- тяхната добрина е заразяваща.