Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Теснолинейката Септември – Добринище – пътешествие назад във времето

Теснолинейката Септември – Добринище – пътешествие назад във времето

Публикувана на 24.06.2017 | 13:29
19930 прочитания
Автор: Селвина Топалска


​Пътешественик сте по душа или обичате да се радвате на красивата природа, която ви заобикаля докато пътувате. Искате да забавите темпото и просто да се наслаждавате на прекрасния свят, който ви заобикаля. Предлагаме ви да сбъднете всичките си тези желание с едно по-различно пътуване с единствената действаща теснопътна железопътна линия в България.

Пътуването с теснолинейката не е просто пътуване от точка А до точка Б. Потегляйки с теснолинейката вие се отправяте на пътешествие с най-живописната жп линия в България, а спред мнозина дори и на Балканите.

Image title

Без значение по кое време на годината изберете да поемете на пътешествие с теснолинейката, пред вас гарантирано ще се разкрият чудни гледки от живописните, омайни Родопи. През летните месеци теснолинейката пътува през тунел от зеленина, а през зимата в тунел от сняг, често достигащ височина над 2 метра.

Пред очите ви се сменят смайващи картини - скалисти дефилета, спиращи дъха пропасти и успокояващи горски пейзажи. На няколко места по трасето влакът "рисува" осморки и шестици за удоволствие на онези, които се возят за първи път.

Image title

Теснолинейката е единствената транспортна реалност за мнозина българи, живеещи в малките села по трасето й. В същия момнет тя е и обичана атракция за стотици наши и чуждестранни туристи.

Със средна скорост 25 km/h и продължителност около 5 часа, пътуването с теснолинейката кара човек да забрави житейските несгоди и проблеми, да се откъсне от реалността, да избяга от стреса в големия и град и за миг да застине във времето.

Въпреки множеството опити от страна на държавата да закрие интересната жп линия, тя съществува и до днес като като единствената действаща теснопътна железопътна линия в България.

Image title

Трасето на теснолинейката с междурелсие 760 милиметра, започва от гара Септември, минава през 12 гари и стига до крайната си точка гара Добринище. По пътя си теснолинейката минава през най-високо разположената гара на Балканския полуостров с надморка височина 1267,4 метра – гара Аврамово.

По линията са изградени множество изкуствени съоръжения – мостове, тунели, спираловидни изкачвания и водостоци. Поради особеностите на трасето, прорязващо планината тази линия е известна още като „Алпийската железница на Балканите“.

Най-живописната железопътна линия в България е строена на пет етапа между 1921 и 1945 година. Първата отсечка, пусната в експлоатация през 1926 година е линята от гара Септември до гара Велинград. Последният етап на изграждането на жп линията е линията Банско – Добринище, която е въведена в експлоатация на 9 декември 1945 година.

Ако всичко казано до тук не е било достатъчно, за да ви накара да поемете на пътешествие с теснолинейката ви предлагам да се потопите в магията на това неземно пътешествие със следния клип:

© Родопчани