Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Традиционният празник Илинден отбеляза родопското село Чокманово

Традиционният празник Илинден отбеляза родопското село Чокманово

Публикувана на 30.07.2017 | 13:57
2736 прочитания


​С изложба „125 години Народно читалище „Христо Ботев” в Чокманово бе отбелязан традиционния празник Илинден на родолюбивото село, което е с 400 годишна история.

 „За кратък период успяхме да създадем тази изложба”, посочи председателят на читалището Тодора Гарова, която благодари на всички, които са предоставили документи и материали от историята му.

Експозицията е съставена от зам.-директорката на регионалната библиотека „Николай Вранчев” в Смолян Йорданка Вълчева, която е и член на читалищното настоятелство. „Тази изложба е спонтанно решение след последното годишно-отчетно събрание, за да покажем кога се е създало читалището и как се е развивало през годините”, каза Вълчева при представянето на изложбата. Първоосновател на читалището е създаденото през 1892 г. културно-просветно дружество „Изгрев”. На 15 май прогресивни чокманци възобновавят дейността на дружеството и поставят началото на читалището като приемат и името му на българския поет и революционер Христо Ботев. Първият председател е Димитър Димитров, а първият библиотекар е Никола Д. Милковски.

В 10 тематични цикъла са представени основните моменти от историята на културното и просветно средище. Експозицията включва началото на създаването на читалището, поглед през годините, организационния живот, културно-просветната дейност, самодейно-певческото изкуство, спомоществователи и дарители, художествени творби свързани с историята на селото и др. Вълчева посочи, че желанието на всички е да се разшири изложбата и да се направи по тематично и пространно представяне. 
След като бе открита изложбата започна и празникът на селото, който е посветен на 114 години от Илинденско- Преображенското въстание. Много хора бяха дошли , за да се видят с близки и приятели, да споделят обичта си към родното си село и да напълнят душите си с добро. 
Празникът откри зам.-кметът Аръчкова, която поздрави жителите и гостите от името на кмета Николай Мелемов

Гост на празника бе и депутатът д-р Даниела Дариткова.
За доброто настроение на чокманци и гостите на събора се погрижиха клуб „Хоро“ при читалище „Балкански просветител” и оркестър „Рожен” с ръководител Петър Янев.
Организатори на събора са : Община Смолян и НЧ „Христо Ботев-1892” –Чокманово и спонсори.

Image title

© Родопчани