Традиционният за Давидково турнир по белот, който се играеше по празниците вече е изместен от тенис на маса

Публикувана на 01.08.2017 | 18:03
3809 прочитания
Автор: Теодора Илиева


​До преди две години белотът бе най-популярната игра в родопското село Давидково. Тя дори бе начин на родопчаните да си решат някои проблеми в селото. Кметството уреждаше турнир по белот, за който се набираше доброволен награден фонд. Игрите бяха в чест на мартенските празници – Първи март, Трети март, Осми март и Първа пролет.  Парите от наградата предварително се наричаха за нещо, от което селото има нужда.  Така се е родила и идеята да си направят и собствен музей. Явно средствата не са били достатъчни, но все пак инициативните давидковци са експонирали етнографска сбирка в местното читалище. По програма за развитие на селските райони те сами са направили ремонт на сградата. „Там успяхме да направим нещо като одая, с огнище, с тъкачен стан, с чакръци, със стара посуда от едно време, наредихме и чеиз. Има и манекени, облечени с традиционна носия“, разказва  кметът на родопското село Севда Чолакова.

Image title

От две години обаче вместо турнир по белот на празниците се провежда турнир по тенис на маса. Оказва се, че този спорт набира все по-голяма популярност сред младите хора от Давидково. 

С турнир по тенис на маса ще започне и празника на селото тази година на 25 август. „Той ще бъде под надслов „В памет на учителите“, за тези, които вече не са между нас, но ние сме техни възпитаници и трябва да си ги спомняме всяка година“, каза още Чолакова. 

© Родопчани