Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Трахна по родопски-вкусът на носталгията

Трахна по родопски-вкусът на носталгията

Публикувана на 23.02.2013 | 11:15
11978 прочитания


Тя е едно от традиционните ястия, сервирани на родопската трапеза. Рецептата за ТРАХАНА е популярна в цялата ни страна, но тя няма нищо с родопската ТРАХНА. С това име родопските кулинари свързват вкусна царевична гозба с фасул и месо. Приготвянето на това ястие изисква сериозна предварителна подготовка, но усилието винаги си струва. Най-важното условие за приготвянето на тази вкусотия, е да разполагаме със смляна царевица, или както я наричат родопчани- мисир. Мисирът се смила на воденични камъни. Почти всяко малко родопско селце разполага с такива. А процедурата винаги буди интерес и любопитство сред хора, които не са виждали подобно нещо. Когато вече разполагаме със смляната царевица, можем да пристъпим към приготвянето на трахната. Необходимо е като за начало да сложим вода да заври. Когато това стане, поставяме царевицата. Когато отново кипне, по повърхността на водата се образува нещо като коричка от плявата на царевицата. Тя се събира внимателно с лъжица и сед това се добавя сух фасул. Количеството му е колкото на царевицата. Добавяме и 4-5 лъжици олио. Оставяме да къкри на бавен огън за няколко часа. Когато фасулът се свари, добавяме и едно малко бурканче телешко месо. Оставяме тенджерата на огъня още известно време, докато се стопи мазнината от месото. След това добавяме и сол на вкус. И гозбата е готова. А ако желаем процедурата да се ускори, можем предварително да закиснем фасула и царевицата.

На много места в Родопите се почита празникът Ашира. Той се отбелязва един месец след Курбан Байрам. Традицията повелява жителите на селото да съберат необходимите продукти и да купят животно за курбан. Наемат се готвачи, които приготвят празнична трахна. Технологията за приготвяне е същата, като към традиционните съставки се добавят и ситно нарязани картофи, булгур и белени тиквени семки. Прави се курбан за здраве и берекет на селото и всички похапват от вкусната гозба. Старите хора казват, че колкото в по-голям съд се приготвя трахната, толкова по-вкусна става тя.

А сред работещите и учащите извън пределите на Родопите, трахната се нарежда сред любимите домашни ястия, застанала редом до пататника. А бабите винаги с радост приготвят вкусната гозба по празниците, когато техните рожби се връщат у дома след дълъг гурбет или ваканция.

© Родопчани