Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Три дни ще се танцува в Девин

Три дни ще се танцува в Девин

Публикувана на 13.06.2017 | 11:02
2440 прочитания
Автор: Теодора Илиева
fest.bg
fest.bg


​За четвърта поредна година в Девин ще се проведе фестивала „Девин Денс Фест“. На 23, 24 и 25 юни родопския град ще танцува. „С всяка следваща година той става по-популярен и интереса към него нараства“, казва Снежана Банкатева – ръководител на „Девин Денс Клуб, които съвместно с община Девин са организатори на фестивала. Причината за това е, че участниците от предишни години споделят помежду си, че събитието е по-различно като начин на посрещане и като отношение от страна на домакините. Освен хоротеката, която се организира за танцьорите още вечерта при пристигането им, към всеки гостуващ клуб се прикрепя представител от домакините, който ги съпровожда неотлъчно през трите дни – настанява ги в хотела и им организира походи според предпочитанията им до местни забележителности. Най-предпочитани са дестинациите до „Ягодинската пещера“, „Дяволското гърло“ и „Орлово око“. „Опитваме се да ги обгрижим максимално, така че те да се почувстват като наши специални гости. Целта на фестивала е да се съхрани нематериалното културно наследство, да се популяризира и пази българския фолклор. „Искаме той да бъде празник, а не надиграване. Смятяме, че там където има състезателни елементи, вече не е същото и именно заради това фестивалът няма състезателен характер“, каза още организаторката.  

Във фестивала участие ще вземат любителски ансамбли, школи и клубове от цялата страна, като най-много са от София и Пловдив, но има и от Стара Загора, Крумовград, Кърджали, Хасково,  Златица, Пирдоп, Горна оряховица, Димитровград, Асеновград.

Заявилите участие са 32 клуба и тъй като те са повече от очаквия брой, може да се наложи промяна в началния час. Около 20 от тях идват за първи път на този фестивал, а участниците общо са 650.

Най-интересната част от фестивала се очаква да бъде открития урок за разучаване на хорà, който тази година ще се проведе от доц. Георги Гаров – преподавател в Югозападен унивет и носител на наградата за съхраняване на първообраза на българското фолклорно танцово изкуство „Златната муза-2017“.