Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Триетажна пещера в Родопите смайва туристите

Триетажна пещера в Родопите смайва туристите

Публикувана на 26.02.2014 | 10:50
1386 прочитания
снимка: ludetini2.blogspot.com
снимка: ludetini2.blogspot.com


В Родопите има пещера на три етажа, която впечатлява с богатите си образувания- сталактити, сталагити и сталактони, каменни авеси, нежни драперии, бисери и рози, които се отразяват в кристалните води на езерата.

Три години след официалното откриване на пещера „Лепеница” край Велинград, природната забележителност се радва на голям интерес от страна на туристите, съобщава Надка Панайотова от Туристическо дружество „Юндола 1919”.

Пещерата е дълга 1356м и е един от 17-те национални пещерни обекти в България. В долния етаж тече подземна река, вторият е сух. Някои от залите имат интересни имена като Концертната зала, Арманите и Срутището. От пещерата са проучени и картирани над 1300 метра. За пещерата се тръгва от квартал Чепино по шосето за гр. Сърница. При водослива на «Лепеница» с «Бистрица» се поема по асфалтирания път край река „Лепеница”. Към 4 км следва отбивка по асфалтирания път наляво. Той води до мраморната кариера. Продължава се наляво още 2,5 км по пътя край река «Лепениц». По него има две пещери – „Сухата пещера” и друга, по-малка от нея.

По същия път за 40-50 мин. се стига до малък дървен мост. Вляво от него се вижда рекичка, която извира изпод канара – това е естественият вход на пещерата „Лепеница”. Този ход е труднопроходим, защото е нисък и трябва да се пълзи около 50 м в студена вода, каза още Панайотова.

© Фокус