Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Царицата на билките е в изобилие тази есен

Царицата на билките е в изобилие тази есен

Публикувана на 27.09.2013 | 14:13
2242 прочитания


Магичната билка- шипката тази година е в изобилие, радват се родопчани. Жители от рудоземския край ни изпращат снимки, в които показват отрупаните с плодове диви храсти. Във високопланинските села, където са останали предимно по-възрастни хора, е пълно с лековития храст. Наред с прибирането на реколтата от градините на баба и дядо на село, по-младите родопчани не пропускат да пообиколят ливадите и да си наберат от лековития плод.

Миналата година беше сушава и реколтата беше по-скромна, докато тази природата е била много щедра- има от всичко и по много, коментират родопчани.
Макар че не падаха често дъждове, овощните дръвчета са огънати до земята от род. И горските плодове ги има в изоболие- десетки буркани компоти и сокове от къпини са подредили възрастните родопчанки по рафтовете със зимнина.
Отрупаните шипкови храсти полюшвани едва-едва от есенния ветрец, се напичат под слънцето, чакайки да станат ценно лекарство в нечий дом в зимните месеци. В няколко села вече са се организирали да събират от лековития плод и да го продават в града по левче за килограм.

Ценният витамин С, с който е наситен шипковия плод,както и другите ценни съставки в шипката стимулират образуването на червени кръвни телца, повишават работоспособността и засилват съпротивителните сили на организма. Затова се препоръчва на болни от диабет, анемии, при умствена и физическа преумора и най-вече при простудни заболявания.

В народната медицина шипката се използва като високовитаминен източник, който служи за повишаване на защитните сили на организма, така необходим през есента, зимата и ранната пролет. Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето.

Хората, които са ангажирани и нямат време за разходки в планината, ще си купят от лековития плод. Но все пак, ако имате възможност- отидите на село- там хем ще се видите с близките си, хем ще можете да си наберете от ценния лек. И определено една такава разходка ще ви подейства зареждащо- сред есенните багри на природата, свежия въздух и пленителната красота на планината, няма как да не получите прилив на енергия!

© Родопчани