Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Църквата „Света Неделя“ – едно от съкровищата на Смолян

Църквата „Света Неделя“ – едно от съкровищата на Смолян

Публикувана на 07.07.2017 | 10:10
5727 прочитания
Автор: Нели Иванова


​Църквата „Св.Неделя“ е регистрирана като недвижима културна ценност с архитектурна стойност от местно значение и е известна като християнско средище в целия район на Средните Родопи. Намира се в кв.Райково на гр.Смолян, в близост до „Бралото“, на около 30 метра от бреговете на р.Черна и е изградена върху мястото на стар параклис със същото име. Храмът е осветен на 7 юли 1836г. от ксантийския владика Кирил, като всяка година на тази дата се отбелязва храмовият празник, съпътстван от богата културна програма.

Цялостният архитектурен ансамбъл е изграждан в продължение на десетилетия и обединява църквата, оградата, камбанарията, костницата, църковната къща, а северно от него е построено училището, което днес работи като читалище и културен център. Мястото е изключително живописно, тъй като е разположено върху стръмен скат, а архитектурните решения са вдъхновили не един художник, сред които дори знаменития Златю Бояджиев.

Ферманът, необходим тогава за построяването на храма, определял точните размери на сградата, дори броя прозорци. Майстори били Харит и Вълко Кисьови, а с готовност помагало цялото местно население. Любопитно е разположена оградата на църквата – във формата на кръст или кораб, а изписването, иконите, както и стотици майсторски изработени детайли са просто великолепни:

Image titleImage titleImage title

© Родопчани