Цепина – една от най-посещаваните исторически забележителности край Велинград

Публикувана на 26.10.2017 | 18:28
7267 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: peika.bg
снимка: peika.bg


​Освен своите многобройни лечебни извори, СПА столицата на Балканите ни предлага и много възможности за приятни разходки. Една от тези прекрасни възможности се намира на около 15 километра от град Велинград, край село Дорково и носи името Цепина.

Днес с името Цепина се свърза едно място, пазещо дълбока история, съхраняващо следите на няколко хилядолетия.  Най-ранните обитатели на днешна Цепина се установили тук още през енеолита. По-късно на същото място бива основано тракийско селище, а години след това тук се издига великолепна, непревземаема крепост, за коят днес ще ви разкажем.

Според историческите сведения тази крепост била седалище на деспот Алексий Слав – племенникът на цар Калоян, който по това време бил владетел на Родопите. Именно поради тази причина и в чест на владетеля, по това време великата планина Родопи била назовавана с името Славееви гори.

Цепина била не само средновековна крепост, но и цял средновековен град. Внушителните крепостни стени, загараждали територия от 25 декара, в които попадали различни жилищни сгради, две църкви, както и деспотският замък.

Image titleснимка: nasamnatam.com

Освен останките от тези сгради, при проучванията на крепостта са открити и два релефа с изображения на апостолите Петър и Павел. Изключително ценната находка, открита сред останките на средновековния град днес се съхранява в Ермитажа в Санкт Петербург.

Днес освен основите на някои от сградите, тук са запазени и огромни съоръжения за събиране на вода – щерни с дълбочина, достигаща 10 метра.

Освен ценните исторически богатства, които Цепина зорко пази, има още нещо, което кара човек да спре за миг и да онемее – гледката, разкриваща се от тук. Дори дъщерята на латинския император, която се омъжила за Алексий Слав обичала да съзерцава тази несравнима гледа и преди смъртта си дори пожелала да бъде погребана на близкия родопски връх.

Гледката определено е смайваща. Гледка, която не може да се опише с думи, трябва да се види и изживее, както и цялото пътешествие по стъпките на нашите велики предци.

© Родопчани