Турски туристи - блян или реалност

Публикувана на 31.07.2015 | 22:33
1330 прочитания
Снимка: Пресцентър на Община Смолян
Снимка: Пресцентър на Община Смолян

Кметът Николай Мелемов прие представители от туристическия бранш на Турция. Те участват в работна среща, организирана от най-голямото туристическо изложение в Турция – EMITT, а домакин на проявата е Пампорово АД.

Дотук добре! Само че привличането на туристи си има своята специфика и ако щете чисто политически и исторически дадености, които влияят на евентуалните посетители. Не знам дали на някой в Родопите му е направило впечатление, че тук всяка географска местност, свързана с някаква природна даденост (като да речем някоя висока отвесна скала като "Невястата", или някоя друга) има по една изфабрикувана, или в най-добрия случай пресилена и преиначена история от преди 150-200 години. Истории, в които се разказва как турците са хвърляли разни непокорни юнаци, или пък са били причина да се хвърлят разни безименни моми от тези скали, за да се спасят от турците.

Другото, което също усложнява привличането на турските туристи, е постоянната ноционалистическа, дори ксенофобска риторика и вкарването на елементи от тази риторика в почти всички културни мероприятия... като" Роженския събор" например. Изрази като "Турците в Турция" едва ли ще помогнат за привличането на наистина най-естествените потенциални туристи за Родопа планина.

Постоянните напъни на много дейци в туристическия бранш в Родопите да вкарват "Възродителни мотиви" в маркетинга на бранша при представянето на туристическите обекти и атракции, е крайно време да отстъпи място на прагматизма и реалните необходимости за привличането на туристи, без значение от къде са те.

Пример за едностранчивата рекламна дейност на туристическия бранш и негово администриране от държавните институции е обозначението на местонахождението на определен обект, който би бил интересен за посетителите от райони извън Родопа планина. В град Смолян на няколко места има табели, които насочват туристите за местонахождението на църквите, а няма нито една табела, която да упътва туристите къде се намира поне централната джамия.

Така че... дами и господа административни и браншови служители, проблемът с визите е съществен, но не е най-важен. Хубаво е първо да се престане с плашенето на евентуалните посетители, че в населените места с преобладаващо мюсюлманско население ще бъдат гледани с подозрение (защото има такива случаи на антиреклама) и да се обърне внимание на това по-какъв начин да се действа, за да не откажем турските туристи, които наистина биха дали сериозен тласък в развитието на района. Нека бъдем пример за гъвкава политика в туризма за отношението към туристите от всички краища на България и света!