Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Твърди се, че мистериозен тунел свързва Родопите и Румъния

Твърди се, че мистериозен тунел свързва Родопите и Румъния

Публикувана на 16.08.2017 | 21:51
11732 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: delo.bg
снимка: delo.bg


​Мистериите и загадките, свързани с Родопа планина и нейните най-древни обитатели – траките, вълнуват и до днес мнозина родопчани, а и не само. Една от големите, неразгадани и до днес мистерии е тази за подземния тунел, водещ началото си от Орфеевата планина, минаващ през територията на цялата страна и река Дунав и достигащ до съседна Румъния.

Мнозина изследователи споделят твърдението, че под землищата на Родопите се крият множество тайни подземни тунели, чиято функция не е известна и до днес. Твърди се, че землището на Белинташ също е прорязано от подземни пътища и именно това дава основание да се смята, че там са заровени множество богатства и съкровища.

За тунела, прекосяващ цялата ни страна, пръв заговаря доц. Ангел Калинов, който дори твърди, че е влизал в тайнствения подземен път и дава подробни детайли за него.

Според доц. Калинов ширината на тунела е 7 метра, като в него спокойно може да мине човек на кон. Калинов смята, че мистериозният подземен път е прокопан още от древните траки.

Приживе доцентът споделил също, че в тунела може да се влезе от параклиса „Свети Димитър“, който се намира в близост до Асеновата крепост, а началото му се намира някъде в полите на Орфеевата планина.

Днес, мнозина места претендират да бъдат началото на мистериозния и древен подземен тунел. Жителите на близките до връх Ком села, твърдят, че именно там е началото на мистерията.  

До днес обаче наличието на подземния тунел не е доказано и изследвано от археолози. Ако обаче някой ден това се окаже истина, то тунела под Ламанша съвсем ще изгуби своята стойност и уникалност след като нашите най-древни предци, още преди Христа са постигнали това, за което на тях са им били нужни хиляди години. 

© Родопчани