Ученик от Чепинци ще представя област Смолян на националния кръг на състезание по химия

Публикувана на 22.02.2014 | 16:04
1488 прочитания


Осмокласник от рудоземското село Чепинци ще представи областта на националния кръг на олимпиадата по химия. Единствен той е преминал бариерата от 75 точки на областния кръг, който се е провел в Смолян. Момчето учи в чепинската гимназия.

Радослав Смаилов е изкарал 78,5 точки и този резултат го изпраща в София. Той сподели, че не се е притеснявал. "Знаех, че ще се класирам, защото бях подготвен"- заяви той. Осмокласникът разказа, че и миналата година също се е явил на олимпиадата, но само две точки не са му достигнали. И по думите му именно това го е мотивирало тази година да положи повече усилия, да натрупа знания и да се яви на всички олимпиади. И така той се класира за областните кръгове по Български език и литература, по Информационни технологии, по География, Биология и Химия. По химия постига най-висок резултат от всички в Смолян и ще прадставя областта на националното състезание в София. Той съжалява, че по 2-3 точки не са му достигнали, за да се класира на областните кръгове по История, Биология и Математика.

Тези факти показват, че момчето има интерес във всички области на науката. Той изрази благодарност към всичките си преподаватели- бивши и настоящи за това, че никога не са му отказвали консултации. Тетрадките му по биология и химия са толкова богато илюстрирани, че са достойна конкуренция на учебниците. Познанията на момчето надхвърлят възрастта му. Станахме свидетели на това как той цитира пасажи от "За буквите"- на Черноризец Храбър, от "Под игото" на Иван Вазов, "Албена" на Йордан Йовков, рецитира "Цветарка" на Смирненски и "Неразделни" на Пенчо Славейков. Бяхме поразени от комплексното познаване на учебния материал по литература за горен курс. Питаме го за любими произведения от различните жанрове, а той отговаря, без да се замисля, цитирайки и откъси. Изпаднахме в безмълвие, защото той е само осми клас.

Радослав изрази една молба към инспектората по образование в Смолян. Той помоли ако е възможно областните кръгове на олимпиадите да са в различни дни за всеки предмет, защото поради съвпадение на ден и час той е трябвало да избира дали да се яви на литература, или на химия. "Доста се колебаех в избора си, но трябваше все пак да реша, защото нямаше как да се явя и на двете олимпиади."

Относно плановете за бъдещето той беше категоричен, че не желае да учи в друго училище след осми клас. Иска да завърши средното си образование в Чепинци. "Разчитам на учителите си и вярвам, че те ще ме подготвят. Училището разполага с много добра материална база, има условията за пълноценно провеждане на учебния процес във всички направления"- заяви Радослав. Той сподели, че от всички предмети най-много му харесва литературата и затова иска да стане учител и да преподава в родното си село.

Учителите в Чепинци се гордеят, че имат такъв ученик. "Наистина е много добър ученик. От всички, той най-често посещава библиотеката. Много е ерудиран"- заяви учителката по БЕЛ Илиана Милева. "Малко са учениците, които проявяват такъв интерес към книгата"- добави още тя. Според нея интересът се формира още в начален курс.

Попитахме го кога и как си почива, как прекарва ваканциите. Той отговори, че ученето постепенно от задължение се е превърнало в забавление. Но все пак си има хоби- обича да слуша музика и да гледа филми. Обаче повече време отделя на четенето.

Националният кръг на олимпиадата по химия ще е проведе на 22 -23 март. Искрено желаем успех на Радослав и се надяваме той да покори този и още много върхове!

© Родопчани