Ученик работи нощно време за да храни семейството си

Публикувана на 20.03.2017 | 15:04
10607 прочитания
Автор: Петя Гайдарова


Впечатляваща по мащаб дарителска дейност развива механотехникумът в Смолян. Акциите им от години насам привличат вниманието на смолянчани. А учениците, дори завършили вече школото, продължават да участват в тях. Кампаниите на учители и ученици вече помогнали на стотици, и то не само от Смолян и Смолянска област. Инициаторът - преподавателката Софка Иванова, е учител професионално обучение с 32 години стаж в професията, само в Професионалната гимназия по техника и технологии в Смолян.

- Г-жо Иванова, вече няма смолянчанин, който да не знае, че правите постоянни дарителски акции? Тези кампании със събирането на капачките обаче са доста впечатляващи. Има ли наистина ефект от подобни акции?

- От 5 години непрекъснато събираме капачки за различни каузи. Първоначално ги давахме в пунктове в смолянския квартал Райково, след което в Дневен център за деца с увреждания в Рудозем. От акции с капачки беше купен много модерен инвалиден стол за дете, пособия за деца с проблеми с двигателната активност. В момента се работи за дете, което е с комплекс от тежки заболявания.

Гледаме по всякакъв начин да се събират средства за лечението на такива деца. Знаем, че усилията ни отиват за добра кауза. А и така възпитаваме децата да не хвърлят, а да събират. Има големи бутилки в коридорите, всяко дете, което се връща от павилиона в междучасието, хвърля в тях капачката от бутилката, която носи. Дребните неща правят големите промени.

- Как гледат децата на тези акции? Дали е просто защото ги карат учителите, или самите те вече са приобщени към каузата и имат желание да помагат?

- Всяко дете с цялото си сърце иска да помогне. Външен дарител предостави обувки за дете сирак. Момчето е в 12. клас, издържа само семейството си, след като баща му почина. През нощта работи в хлебопекарна. Вече две години работи сериозно в помощ на семейството. Сестричката и майка му са със здравословни проблеми и им е много трудно. Ученици решиха да му дарят чисто нови разкошни обувки. Момчето обаче ги отказа, каза че е по-добре да се дадат на негов съученик, който има по-голяма нужда от него. Другото момче е от семейство, което трудно се оправя с парите.

- Как гледат преподаватели и родители на кампаниите?

- Всичките ми колеги преподаватели и директорът Мария Жайгарова се включват в кампаниите постоянно. Колежките ми Милка Манева (б. а. - щангистката и медалистка от олимпиада, сега преподавател в училището) и Теодора Семерджиева особено много са отдадени на каузата. Така се формира навикът на децата да бъдат чувствителни към другите в обществото, да откликват на чужда болка. Децата сами правят много точна преценка кой има нужда от помощ и са много честни в това.

- Вие самата откога се занимавате с тази благотворителна дейност?

- Създадох клуб "Милосърдие" към гимназията преди 13 години. Но нищо мащабно не можеш да направиш и толкова дълго време, ако си сам. Вече идва време да се пенсионирам, но съм убедена, че акциите ще продължат. Всички в училище са ангажирани. Деца със специални образователни потребности от училището правят мартенички благотворително. Събираме непрекъснато дрехи в кампанията "От баба до бебе". Даваме ги на семействата на наши ученици - дрехи, обувки, спално бельо. Обявяваме акции за дрехи, които хората не носят, но са хубави и запазени, за да ги дадем на хора, които имат нужда от тях. Основното е, че всичко става инкогнито. Оставяме ги да разгледат дрехите, каквото си харесат - да го вземат. А това, което остане, сортираме, където има - зашиваме, гладим, придаваме му търговски вид и го носим в домовете в региона за възрастни, за психично болни хора. На почти всички банкови сметки, обявени за дарения за болни деца, гледаме да откликнем. Самите ученици идват и дават предложения. Те са свикнали, че ние правим нещо винаги в помощ на някого, за благородна кауза.

- А след като излязат от училище?

- Продължават да помагат. Излезли от училището ученици много помагат с доста добри суми. Даже има такива, които се обаждат да питат за каква акция в момента работим. Непознати разбират за тези каузи, носят капачки в училището. Получаваме капачки от Пловдив, София, Германия и Австрия. Доброто е заразно. Запалиш ли искрата в сърцата на хората, те откликват. Много от тях искат да останат анонимни, но се обаждат, вече сме разпознаваеми и в региона. Нашите родители също непрекъснато участват в тези акции. Ние спечелихме и проект за работа с доброволци, работихме по него две години, имахме обучение в Смолян и Пловдив. При една от акциите присъединихме община Смолян, Областната управа и в Пловдив ни питаха как сме ги накарали да се включат в нашите инициативи. Ръководител съм и на артателие в гимназията, там пък правим торбички, играчки, сценични облекла сме шили и ги даваме на детските градини.

- Най-известната ви акция обаче е Коледната...

- Така е, "Да направим добро, да усетим духа на Коледа" е най-известната ни акция в Смолян. Тя е по идея на г-жа Жайгарова. Наши ученици застават пред големите магазини с кошници и се обявява, че събираме дарения от хранителни продукти за социално слаби семейства и възрастни хора с ниски доходи. Тази година събрахме хранителни продукти за над 40 семейства, с всяка година събираме все повече. Най-важното е, че хората ни имат доверие, че продуктите отиват където трябва. Защото всяко нещо го снимаме, оповестяваме и отчитаме, за да не се породи по никакъв начин съмнение. В продължение на три години помагахме на Мирела от Змейца, която е в будна кома, за купуване на нужните храни. Имаме и много акции за болни, стари хора, които не съобщаваме, за да не ги нараним. Включихме се в акциите за Хитрино, събирахме дрехи и обувки, по-рано сме пращали книги за българи в чужбина... Младите са с нас. Излезлите деца оттук ние сме сигурни, че са по-добри, никога не са безразлични към болката на хората. Доброто е навик и се възпитава. Родителите благодарят и признават това. /Марица.бг

Етикети: Смолян, ученик