Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Ученици обучаваха в ОИЦ - Смолян

Ученици обучаваха в ОИЦ - Смолян

Публикувана на 31.01.2013 | 17:13
896 прочитания


В Областен информационен център – Смолян (ОИЦ – Смолян)се проведе дискусионна среща с ученици от 12 класна ПМГ „Васил Левски“, гр. Смолян, които ще вземат участие в инициативата „Евроскола“ на информационното бюро на Европейски парламент в България. Целта на посещението бе учениците да получат повече информация за възможностите, които Европейския съюз предоставя в България, с оглед подобряване на икономическото развитие и качеството на живот в страната. В рамките на срещата, екипът  на ОИЦ – Смолян представи на кратко политиката за икономическо и социално сближаване на ЕС, чиято основна задача е да ограничи различията в икономическото и социално развитие на различните региони и да насърчи структурни промени за развитие, които да доведат до икономически и социален растеж.

Подробно бяха дискутирани възможностите, които Структурните и Кохезионния фонд предоставят, чрез седемте Оперативни програми, подкрепящи дейности в различните сектори в България. В рамките на срещата, учениците получиха информация за различни програми за квалификация и заетост за младежи чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, както и за възможности за финансиране на младежки иницативи. Бяха дискутирани актуални теми, свързани с мерки за справяне с младежката безработица, добри практики и опит за прилагане на ефективни механизми за трайно справяне с проблема, както и теми свързани с Европейските политики в различни сектори на икономиката. Нагледно, чрез интерактивната маса в Центъра учениците успяха да получат информация за Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България, която позволява изготвянето в различни типове справки, а също така и кандидатстване и отчитане на проекти по електронен път. На тръгване, студентите получиха различни информационни материали и подаръци от екипа на ОИЦ – Смолян.