Учениците от Смолянската професионална гимназия по туризъм посрещаха гости с кулинални шедьоври в Деня на отворените врати

Публикувана на 09.06.2017 | 17:15
3060 прочитания
Община Смолян
Община Смолян


​Кулинарни шедьоври посрещнаха ученици, родители и граждани в Деня на отворените врати на Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство. За трета поредна година ръководството на гимназията организира тази проява, за да представи специалностите за новата учебна 2017 /2018 година. Седмокласници и осмокласници от други училища се запознаха с възможностите за професионално образование. За тяхното удобство се погрижиха учителите и учениците от гимназията, които бяха подготвили коктейли и невероятни специалитети, приготвени от учениците от 12 клас - професия „Готвач“.

Директорката на гимназията Антоанета Караджова по интересен  и забавен начин представи професиите, специалностите и преподавателите 

на учебното заведение. Всички те, като добър екип от специалисти, подготвят кадрите в сферата на туризма. Също те, дават професионален старт на бъдещите бармани, сервитьори и готвачи, които са желани от туристическия бранш и започват работа веднага като завършат, дори и преди това. 

Родители и ученици споделиха искрени впечатления  и „дълъг списък” защо са избрали Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство. Те подчертаха, че всички резултати, които постигат учениците в своята учебна дейност, се дължат на професионалния екип от високо квалифицирани преподаватели , с които училището разполага. В момента навсякъде се търсят кадри в сферата на туризма. Собственици на заведения търсят готвачи, сервитьори и бармани. Това е професия, която ти дава професионална реализация веднага след като я завършиш, посочиха родители. Може би това е и една от най-важните причини, за да се насочат завършващите седми и осми клас ученици към тези професии.   

На отделни щандове бяха представени специалностите “Строителство и архитектура” за завършилите седми клас и “Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения” и “Производство на кулинарни изделия и напитки” за завършилите осми клас.

Бъдещите гимназисти и техните родители имаха възможността да се запознаят с преподавателите по основните учебни предмети, с големите постижения и успехи на учениците от СПГТС през изминалата и тази учебна година. Фокусник №2 в България, десетокласникът  Ивайло Синапов също разказа защо е избрал да учи в Смолянската професионална гимназия по туризъм и строителство.  Тук учи и щангистът Радостин Симов, който е в челните места на републикански състезания. 

Накрая всички опитаха от приготвените с майсторство от възпитаниците на училището вкусотии и безалкохолни коктейли.

Всички си тръгнаха удовлетворени от посещението си, а този Ден им поднесе една незабравима емоция, както и правилен избор на професия.