Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Училище сред природата работи успешно в родопското село Гудевица

Училище сред природата работи успешно в родопското село Гудевица

Публикувана на 23.01.2016 | 09:31
2050 прочитания


Млади българи решават да направят Училище сред природата. През 2006 година те превръщат стара сграда в родопското село Гудевица в читалище „Бъдеще сега“. Там те създават база и инфраструктура, където ученици и младежи чрез различни програми учат сред природата. За идеята и целта на уникалното училище сред природата ни разказа Теодор Василев от читалище „Бъдеще сега“.

„Целта на това читалище е да развива неформално образование с извънкласни занимания основно сред природата и да помага на деца и младежи в естествена среда да учат и да се развиват. Има много програми, чрез които учениците да разнообразяват и да учат по-лесно и чрез игра образователния материал, който им се предлага в училище или университета. От друга страна те могат да учат повече неща за себе си, как да работят в екип, как да развиват лидерски и социални умения, които са много важни за реализацията им на пазара на труда и в живота изобщо“, сподели Теодор.

По думите му много родители и учители осъзнават вече, че остарелите методи на преподаване не са ефективни, не ангажират децата, не ги грабват. Децата имат нужда от разнообразяване, от нов подход. В Училище сред природата поставяме децата в много ситуации, които да са предизвикателни, сложни, да изискват екипно взаимодействие, за да бъдат решени, каза той. „Ние имаме земеделска и билкова градинки в Гудевица. По всички програми, които имаме, се провеждат активности в тези градинки. Фактически чрез работата със земята и с градината можеш да учиш почти всички предмети, които се учат в училище. Говорим за математика, физика, химия, биология, география“. Теодор добави още, че от читалището правят лагери по различни програми с партньори и младежки обмени. Работят в евро-средиземноморско сътрудничество. Партньори са ни доста държави от средиземноморския регион, като се започне от Египет, Тунис, Йордания, Кипър, Турция и почти всички европейски държави - Румъния, Великобритания, Финландия, Франция, Германия, Австрия.

Създателите на читалището много държат на връзката с местните хора в този все по-обезлюдяващ район на страната ни. „В нашето село сме единствените млади хора, около нас вече има напълно обезлюдени села. Осигуряваме работа през годината поне на 10 човека от Гудевица и селата около нас и оживяваме района. В самите ни програми доста често наблягаме на части от фолклора, легенди, приказки, родопския диалект, някои местни начини на приготвяне на храна като месене на хляб“, каза още Теодор.

Инициативата, върху която от читалище „Бъдеще сега“ работят сега, е Международно обучение за младежки работници.

​За повече информация: http://gudevica.org/