„Училище сред природата“ в родопското село Гудевица – модел за бъдещото развитие на образованието

Публикувана на 05.09.2017 | 19:37
4567 прочитания
Автор: Теодора Илиева


​След като младежи ремонтираха стара сграда в родопското село Гудевица и я превърнаха в читалище, вече повече от 10 години чрез различни програми и модули се обучават младежи от различни краища на България и чужбина, разказва основателят и председател на читалище „Бъдеще сега – 2006“ Теодор Василев. „Имаме градинка, в която отглеждаме защитени видове растения и за нея се грижат семейства с деца, организирани групи и наши членове. Чрез модули за природата те се учат за биоразнообразието в природата, за билките. В училището също така научават как да си направят масло, сирене и кашкавал по стара технология“.  

По програма „Еразъм +“ за няколко седмици идват младежи от различни държави – Румъния, Кипър, Чехия, Русия, Франция и Германия. Те имат специални обучителни програми с определени цели и задачи. Научават се как да използват преживяванията си сред природата и се учат как да преподават на деца и на младежи в такава среда. „Ние помагахме на младежкия център в Смолян по тази програма. Начинът на учене сред природата  е полезен за тях, защото те се отделят от компютри и други технологии и се учат да работят в екип, да се социализират и да си развиват талантите. Научават се и те самите да преподават на други младежи това, което знаят и могат. Мотивацията за учене в по-свободна среда е много по-голяма. Ние показваме модел за бъдещото развитие на образованието. По принцип той отдавна е популярен вече в общественото пространство и в медиите, но сега е моментът, в който трябва да се изграждат и такива работещи модели, в които ценностите да бъдат приложени на практика, а сред природата това се получава по един много естествен начин“, казва още Теодор. Според него колкото по-близо е човек до природата, той до някаква степен е по-близо до себе си. „В Гудевица хората успяват да чуят вътрешния си глас. В града е шумно и не се чува“, споделил младеж, гостувал в центъра.

„ Тук като че ли времето леко спира и ние използваме тези елементи, за да ги провокираме хората да се замислят. Когато човек попадне на такива места, той влиза в един друг ритъм. Ние използваме естествената връзка на човека с природата, защото чрез нея той опознава повече себе си, търси силните си страни и разкрива талантите и потенциала си. Научава се да си вярва повече и да комуникира по-свободно с околните“, разказва Теодор.

Насочени към тези социални умения, които са ключови за живота и за съвременния свят част от програмите имат и по-образователен елемент, най-вече за биоразнообразие, за биология, химия, за връзка с природата.  Според Теодор обучението по всички предмети, особено на по-малките деца може да се преподава и навън.

В програмите и модулите на центъра с голямо удоволствие се включва и местното население. Въпреки,че са предимно възръстни хора освен, че учат децата и младежите как да си направят сами сирене, кашкавал и масло, те участват и във форклорните занимания. Наскоро са провели гайдарска академия, в която са се включили 45 младежи от цяла България, както и българи, живеещи в чужбина. 25 от тях се учили да свирят на гайда. Техни гости са били гайдарят Костадин Илчев и майсторът на гайди Николай Беляшки. „Това са едни хора, които могат да предадат на цяла България не само един инструмент, а и душата му, особено в Родопите, където и самата планина носи тази духовност и хората я усещат като опиянение! Често провеждаме фолклорни вечери, играем хора с народни носии. Това са ценности и голяма духовност, които са се предавали векове наред и трябва да се съхранят. Нищо в народната култура не е случайно –цветовете на носиите, песните, шевиците. Тази символика за нас е важна, за да може младите хора да изповядват тези ценности. В Гудевица е жив този дух, на Родопите и това е едно много голямо богатство, което все още има!“, каза още Теодор. 

© Родопчани