Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Училище в маданско село ще посрещне само един първокласник тази есен

Училище в маданско село ще посрещне само един първокласник тази есен

Публикувана на 04.09.2017 | 18:36
4741 прочитания
Автор: Теодора Илиева
Снимка:madan-news.com
Снимка:madan-news.com


​На 15 септември ОУ „Христо Ботев“ в маданското село Букова поляна ще отвори широко вратите си, за да посрещне само един първокласник, съобщи с тревога кметът на родопското село Ахмед Ахмедов. Миналата година не са имали първокласници, а преди две – пак е бил само един. Учениците, които се учат в това училище са 12. Обучават се в смесен клас.

„Въпреки, че училището е много старо, материалната база е добра. Дограмата е сменена. Учениците разполагат с физкултурен салон, а пред училището има мултифункционално игрище“, коментира кметът.

В селото има и детска градина с 11 деца. По думите на кмета, децата намаляват с всяка изминала година. В селото има доста млади хора, но те не искат да създават семейства, а двойките пък не искат повече от едно дете. Жителите на Букова поляна са около 430, но като цяло и и те намаляват, защото в региона заплащането е ниско и хората са принудени да работят във вътрешността на страната. „Засилва се тенденцията все повече семейства да се устройват на работа в чужбина - в Германия, в Холандия, в Англия, в Испания, дори и в Северна Америка има. Много от жителите пътуват до Смолян, за да работят, но са недоволни от ниските заплати и най-вероятно един по един и те ще напуснат региона“, казва кметът. Той коментира, че все пак нямат сериозни проблеми в селото, тъй като общината непрекъснато инвестира и създава всички условия за нормален живот.

„Малко по малко родопското село се обезлюдява, но това е въпрос на национална политика“, заключи Ахмед Ахмедов.

© Родопчани