Ухловица – един от най-красивите подземни дворци в Родопите

Публикувана на 23.05.2017 | 17:06
25205 прочитания
Снимка: viralno.bg
Снимка: viralno.bg
снимка: tripelements.com
снимка: tripelements.com
снимка: tourism-hotels-bulgaria.com
снимка: tourism-hotels-bulgaria.com
снимка: mirela.bg
снимка: mirela.bg
снимка: ivaelena.com
снимка: ivaelena.com
снимка: uhlovica.com
снимка: uhlovica.com


​Пещера Ухловица е една от най-старите и най-интересни пещери в района на село Могилица. В продължение на стотици години природата е създала една невероятна съвкупност от коралити и хеликтити. Пещерата впечатлява и с изключително красиви дендритни образувания, приличащи на морски корали.

Пещера Ухловица се намира в село Могилица, край Смолян. Разположена е на 1040  метра надморска височина, а температурата целогодишно е 10-11 градуса.

Името на пещерата произлиза от думата „улулица“, означаваща вид сова, която вероятно е живяла в региона на пещерата.

Приключението започва с изкачване на 180 стъпала, които водят до самия вход на пещерата. Тя се състои от два етажа, свързани по между си с метална стълба.

На втория етаж се намира Залата на пропастите, от която се спускат четири огромни пропасти към долниото ниво. За екстремността на преживяването ще се погрижат стръмните стълби надолу към първия етаж. Като отплата за проявената смелост, на долното ниво пред вас ще се разкрият смайващите каскади на езерата, които рано през пролетта са пълни с вода, както и каменните струи на брилянтен летен водопад, спускащ се към голямото езеро. Каменният водопад, искрящ в бяло е най-атрактивното образувание в пещерата.

Пещерата е открита и изследвана от пещерен клуб „Студенец”, град Чепеларе, през 1968-1969 година. Дълга е около 460 метра, от които 330 метра са благоустроени. Тя е устроена за посетители през 1984 година, като за благоустройването й активно участие взима местното население.

Пещера Ухловица е под номер 84 в Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Етикети: Ухловица
© Родопчани