Уникален фестивал стягат в архитектурния резерват в село Долен

Публикувана на 29.07.2015 | 13:31
1720 прочитания

В трескава подготовка за Фестивала „Transfiguration” са жителите на сатовчанското село Долен. Уникалното събитие ще се проведе за първи път от 6 до 10 август.  Стопаните на хотели и къщи за гости в селището вече стегнаха базите си за участници и гости. Изгражда се амфитеатър от камъни, вдигат се две сцени, подиуми, тенти и шатри. Всичко се прави от естествени материали – дърво, камък, глина, за да се впишат в естествената среда на архитектурния резерват Долен.

Очаква се шоуто с музика, занаяти и филми да бъде посетено от над 5000 гости.

Обособени са места за хранене, щандове с алкохолни и безалкохолни напитки, детски кът. Предвидено е и пространство за палатки, като къмпинг зоната и паркингите през четирите дни ще бъдат безплатни за притежателите на билети за събитието. Всяка вечер ще има концерти с фолклор и модернизирани народни ритми от Балканите. Целта на форума е да накара посетителите да загърбят обичайното и градската суета, за да се докоснат до духовното, да се слеят с чистотата на планината, да усетят българската древност, да се срещнат със звуците, красотата и цветовете на Балканите.

Програмата на фестивала включва не само музикални сесии, но и работилници за древни занаяти – ковачество, работа с камък, изработка и свирене на музикални инструменти, грънчарство. Ще им аателиета и за съвременно изкуство – роботика, професионална фотография, музикална продукция, звукозапис. Сред музикантите са групи и диджеи от България, Турция и Гърция. Ще свири виртуозният ни музикант Теодосий Спасов с електро-етно проекта Бalkansky, етно-ембиънт групата „Исихия”, рок изпълнителите от „Smallman”, "Villagers of Ioannina City" (Гърция), магическите музиканти от „Irfan”, етно проектът "Кайно Йесно Слонце" и много други. По време на фестивала ще бъде и премиерата на документалния филм "Това е България".

Лентата ще покаже едни от най-красивите, непознати, мистични и загадъчни местта в България, снимани над 3 години по суша, въздух и вода. Община Сатовча се надява да привлече туристи и да продължи да развива фестивален туризъм. „Огромен интерес има освен от всички краища на България, също така и от Германия, Гърция и Сърбия към фестивала. Най-важното е да съхраним традициите, да възродим занаятите и да развием региона като атрактивна туристическа дестинация”, заяви кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

© Родопчани