Уникален музей на Дельо войвода – най-новото предложение на Златоград

Публикувана на 15.05.2017 | 19:04
7018 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: rodopinews.com
снимка: rodopinews.com
снимка: marica.bg
снимка: marica.bg


            Преди по-малко от месец в Златоград врати отвори уникален музей на хайдутството и емблематичния Дельо войвода. Тази година празнуваме 240 години от раждането на легендарния хайдутин, а 2017 е обявена за година на Дельо.

            Музеят е изграден на 3 етажа. На първия етаж посетителите ще се запознаят с хайдушкото движение и историческата обстановка в която то възниква. Тук са представени и едни от най-значимите и обичани войводи в българската история: Ангел, Вълчан, Индже и Капитан Петко войвода. Вторият етаж е посветен изцяло на легендарния златоградски герой Дельо войвода. Представени са факти за неговия живот, такива каквито са известни от местния фолклор. Автентично облекло, украса и въоръжение от времето на войводата пренасят посетителите в края на 18-ти и началото на 19-ти век. На последния етаж чрез мултимедия посетителите ще се потопят в сбирката Дельо Хайдутин в Космоса като чуят отново песента "Излел е Дельо Хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска. Ще изгледат и специален документален филм за войводата.

            Едно от интересните оръжия, които гостите ще видят, е пушката бойлия от 15-16 век. Понеже нарезните цеви още не са познати, нейната цев е дълга над 2 метра и стреля с топчета, но това осигурява точен изстрел до 200-300 метра. Това е така нареченият снайпер на Средновековието.

            В двора на къщата-музей е изграден и паметник на златоградската легенда Дельо войвода.

© Родопчани