Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Уникалната бреза, която расте върху подпорна стена в Млечино, оцеля и тази година

Уникалната бреза, която расте върху подпорна стена в Млечино, оцеля и тази година

Публикувана на 08.08.2012 | 17:57
3676 прочитания


Уникалната бяла бреза, чийто корени са израсли между камъните на подпорна стена в ардинското село Млечино, оцеля и тази година. Този дървесен вид е характерен за района на Ардино, а беритбата на листата му през лятото става основен поминък на хората в района.

Това не е лека работа. На гръб носиш чувалите с листа. Тежки са. Заради голямата жега това лято листата  и пъпките на брезовите пожълтяха. Сушим ги на открито, сподели местен берач на листа.

Сам човек може да събере 400 -500 кг сухи листа за месец. Това лято очакват цената да бъде над 1.50 лв. за килограм сухи листа. Идват да ги изкупуват фирми от Ардино, Кърджали и Пловдив. Изнасяли ги за фармацевтичните заводи в Германия, Холандия и Франция. Брезовите листа съдържат етерично масло, сапонини, дъбилни вещества, витамин С. Горещият чай се препоръчва при простудни заболявания. Отвара от брезови листа и пъпки влияе благоприятно при възпаление на стомашната лигавица, язва на стомаха и дванадесетопръстника. Лекува и кожни екземи.

Стъблото на бялата бреза е сравнително тънко и е покрито с бяла кора, която периодично пада на тънки люспи. Характерния за кората бял цвят се дължи на съдържанието на веществото бетулин в нейния състав.Това е единственото бяло багрило съществуващо в природата. На височина бялата бреза достига до около 30 метра. Оптималната възраст на бялата бреза е около 150 години.