Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Уникалната триетажна пещера в Родопите вече приема туристи

Уникалната триетажна пещера в Родопите вече приема туристи

Публикувана на 01.04.2014 | 12:51
1243 прочитания


Пещера „Лепеница” отново е отворена за посетители от днес след затварянето през зимния период, съобщава Свилен Топчиев, председател на Сдружение „Суткя” в Ракитово, което стопанисва обекта.

Пещерата ще посреща посетители до късната есен, когато започва зимният сън на прилепите. Опазването на популацията от прилепи е основната причини „Лепеница” да се затваря през целия зимен период. Влизането на хора може да доведе до предсрочното събуждане на обитателите и прилепите да не оцелеят до пролетта заради изчерпване на запасите от натрупани телесни мазнини. Работното време на туристическия обект е от 10.00 часа до 16.00 часа, но ако има хора работи и до по-късно. Последната група може да бъде и в по-късен час, защото след влизането вътре посетителите се бавят около 2 часа, уточни Топчиев.

Той добави, че в пещерата, за разлика от други подобни обекти, няма ограничения за хората, които трябва да се съберат, за да влязат. Ние работим гъвкаво и когато дойде групичка от няколко туристи, защото при нас по принцип са от около 7-8 до 10 души, не чакаме да дойдат други и ги пускаме в пещерата. Свилен Топчиев каза също, че през последните месеци е направено почистване на клоните покрай пътя, като остава да се оправят около 5 – 6 километра от макадамовия път, от които 3 километра са от Велинград и още толкова от страна на Ракитово. Туристите, които идват с автомобили, ги оставя тпред пещерата на съвсем близко разстояние, около 20 метра, и са максимално облекчени.

Очакваме около празниците за Великден и Гергьовден да има повече посетители и ще работим с по-усилен график, каза още председателят на Сдружение „Суткя”.

© Фокус