Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Уникално тракийско селище на над 5000 години - златната мина за туризма в девинския край

Уникално тракийско селище на над 5000 години - златната мина за туризма в девинския край

Публикувана на 02.11.2013 | 19:07
1347 прочитания


Тракийско селище, което се намира над село Осиково, и което е над 5000 години, може да се превърне в голяма атракция за туристите, но трябва да се направят проекти, да се кандидатства по програми, трябва да се работи за развитието на туризма в този район, споделя кметът на девинското село Осиково Велин Палигоров.

Ако това селище се проучи, разработи, да се направят екопътеки, ще има голям наплив от туристи в района, който обикновено се обикаля повече от иманяри. Но тъй като е засилен полицейският контрол в района, имаярските набези са намалели до минимум. 

В предходни години обаче местните жители, обикаляйки имотите си, оставали ужасени, виждайки огромните дупки в нивите си. Иманярите, търсейки монети при разкопките, които са правили са изпочупили доста керамични предмети, останали от времето на траките.

Освен това кметът споделя, че на половин час път пеша от това селище се предполага, че се намира и светилището на Дионисий. На скалата може да се види олтарът, където са се извършвали езическите ритуали. Там са открити керамични предмети от късноантичния период от 3500 до 5000 г.

„Трябва да се докоснем до този стар свят, трябва да знаем и да ценим историята си, защото нашето богатство е историята, трябва да се гордеем, че сме наследници на тази древна култура”, споделя Палигоров.

Кметът не се е отказал от идеята това място да се разработи и да се превърне в туристическа атракция и от няколко години пише предложение до кмета на община Девин, тъй като общината е тази, която трябва да подава проекти.