Условна присъда за ученик, запалил умишлено 16 дка гора

Публикувана на 03.10.2013 | 16:48
1073 прочитания


Условна присъда от една година с изпитателен срок 2 години наложи Пазарджишкият окръжен съд на П.Т.Т. от Батак. Макар и непълнолетен, той е можел да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си, заключава съдът. Ученикът е обвинен в умишлен палеж на 7 земеделски имота, придобили характер на гора (иглолистна гора и храсти) с обща площ 16.025 дка. Вредите са оценени на 5 116 лв.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативен съд - Пловдив. Припомняме, че на 3 септември 2012 г. е бил получен сигнал за пожар в местността „Влашка могила” край Батак. Към мястото незабавно били насочени дежурните огнеборци от Батак с противопожарен автомобил и джип. На помощ на колегите си пристигнали екипи от районните служби във Велинград и Пещера. Благодарение на бързата и адекватна реакция малко преди 21:00 ч. огънят бил потушен.

След първоначалния оглед и анализ на събраната информация полицаи и пожарникари стигнали до извода, че се касае за умишлени действия. След близо 10-дневно разследване служителите установили самоличността на извършителя – 17-годишно момче от Батак.