Успехът на един пазител на Корана от Родопите

Публикувана на 08.11.2017 | 11:49
9678 прочитания
Автор: Л. Чаушева
Елияса Емин (вторият отляво надясно)
Елияса Емин (вторият отляво надясно)


​Хафъзи. Това са мюсюлмани, които са наизустили Свещената книга – Корана наизуст.

Може би малцина знаят, че единственото място в България, където се обучават хафъзи, е в родопския град Мадан. Именно в миньорското градче през 1999 година е създаден Курсът за хафъзи, който действа и до днес като образователна структура под контрола и ръководството на Главно мюфтийство на мюсюлманите в Република България.

Десетки са възпитаниците, които през годините са се обучавали там и успешно са наизустили Свещения Коран.

20-годишният Елияса Иляз Емин е настоящ възпитаник на Курса за хафъзи в Мадан. На 6 ноември тази година младежът от крумовградското село Бук се завърна в учебния център за хафъзи като финалист на Балканско състезание за наизустяване на Свещения Коран. То се провело от 3 до 5 ноември 2017 година в столицата на Босна и Херцеговина Сараево. Освен Елияса на състезанието имало още трима мюсюлмани от България, бивши възпитаници също на Курса за хафъзи в Мадан. Но единствен Елияса все още се обучава там.

Четиримата се състезавали в различни категории, а всички участници били общо 50  - от Черна гора, Албания, Македония, Сърбия, Хърватия, Украйна и България.

Мюсюлманите от България представиха достойно родината си на балканското състезание, а Елияса Емин стана пети в категорията си. По регламент – първите петима финалисти от всяка категория, са победители.

Image titleФиналистът Елияса Емин с преподавателя си Шефкет Хаджи

Конкурсът, провел се в Босна, е организиран от Дирекцията по религиозните въпроси към Ислямска общност на Босна и Херцeговина, съвместно с други местни и международни организации и под патронажа на босненския главен мюфтия. То се провело в известната сараевска библиотека „Гази Хусрев – Бег“.

Елияса Емин се завърна от Босна и Херцеговина в България и в родните Родопи като финалист. Разбира се, това му е донесло някакви предметна и парична награди. Младият мюсюлманин се завърна с натрупан опит от едно международно състезание. Най-ценното обаче, което може би донесе със себе си, е осмислянето и осъзнаването на важната и отговорна задача, с която се е заел – да бъде пазител на Корана за цял живот.

Image title