Warning: mysql_connect(): Headers and client library minor version mismatch. Headers:100612 Library:30310 in /home/firekjbz/public_html/rodopchani.bg/include/config.php on line 8
Устински водопад – една магична родопска картина

Устински водопад – една магична родопска картина

Публикувана на 05.11.2017 | 15:28
10198 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: hotelmap.bg
снимка: hotelmap.bg


​Устина е едно от селата в Родопите, в които историята е оставила дълбок отпечатък. В близост до селото се намира римски път, явяващ се третия трансконтинентален път, свързващ Филипопол с Беломорието. Освен това, при една разходка из околностите на селото е съвсем вероятно да се натъкнете на останки от крепостни стени.

Без съмнение, посещавайки Устина ще усетите полъха на миналото и славната българска история. Не това обаче е целта ни днес. Днес искаме да ви представим една омайна природна картина, която ще може да видите отново в околностите на Устина.

Устинският водопад е една изключително красива и пленителна родопска забележителност. За съжаление, реката, на която се намира е доста маловодна и през летния сезон не бихте могли да се насладите на пълната му прелест. Но пък след обилни есенни дъждове и най-вече след стопяването на снеговете на пролет бихте могли да усетите неговата пълна мощ и невероятна сила.

Височината на водния пад е 15 метра, като водата се спуска надол по изключително интересни разчупени скатове на скален венец. Едно от нещата, които отличават Устинския водопад от всички останали, е че тук може да удължите насладата си колкото пожелаете.

Обособени са места за къмпингуване и отдих, което ви дава прекрасната възможност да прекрате един незабравим родопски уикенд в близост до природата.

В непосредствена близост до водопада е изграден и малък параклис, наречен „Свети Георги“.

За да се насладите на това незабравимо родопско приключение вашата цел трябва да бъде горната част на село Устина, където се намира малко площадче с чешма. След като стигнете площада ви очаква по-малко от половин час пешеходен маршрут до приказния водопад.