Устра - най-запазената крепост в Родопите

Публикувана на 17.07.2017 | 13:50
9561 прочитания
Автор: Селвина Топалска
снимка: evgenidinev.com
снимка: evgenidinev.com


​Величествената Родопа планина, освен с буйна природа, може да се похвали и с множество исторически находки – светилища, крепости, гробници. Тя несъмнено е едно безценно съкровище за нашата родина България.

Сред многобрайните крепости, попадащи в пределите на величествената Орфеева планина, най-запазена е крепостта Устра. Тя се намира в община Джебел, Област Кърджали, близо до село Устрен. Разположена е на най-високата част на стръмен връх, от където откриващите се гледки са истинска наслада за очите.

Устра заема площ от 1 286 квадратни метра. Построена е през Средновекоеието, а през по-голямата част от съществуването си е била под властта на Византийска империя.

По време на археологическите разкопки на крепостта са открити останките от жилищни помещения, водохранилища и складове за храна. Дължината на крепостната стена достига 116 метра, а стените са със запазена височина до 10 метра.

Image titleснимка: photo-forum.net

В близост до най-запазената родопска крепост се намира и още една по-малка крепост, носеща същото име – Устра. От тази крепост са запазени стени с до 2 метра височина. Смята се, че тя е построена през XII – X век преди Христа.

В близост до двете крепости са открити и две запазени тракийски гробници. Според историците, именно тук се намирала столицата на древните ни предци - тракийското племе одриси.

Мястото, от което започва пътя за крепост Устра се намира на около 4 километра от село Устрен в посока Златоград. От там следва 1,5 километра планинска пътека, която води до най-запазената родопска крепост – Устра.

Устра е една величествена, сравнително добре запазена, българска крепост, попадаща в най-величествената планина – Родопи. Посещението на най-запазената крепост в Родопите съчетава в себе си както опознаване на миналото на народа ни, така и едно незабравимо потапяне в буйното, зелено море на България – омайната Родопа планина.

© Родопчани